Blagoslovom biskupa Rogića završeno skautsko ljeto Prvić 2022

Od nedjelje 21. kolovoza do četvrtka 25. kolovoza 2022. godine održan je kamp katoličkih skauta na otoku Prviću pored Vodica. Kamp je okupio 32 skauta iz Riječke, Splitsko-Makarske, Šibenske i Vrhbosanske nadbiskupije. Kamp je obuhvatio uzrasti od 14 do 18 godina, koji su u proteklim danima imali različite radionice i zabavne aktivnosti usmjerene na stjecanje znanja i vještina skautskog života.

Kamp je započeo ispovjedi skauta i svetom misom koju je predvodio fra Ante Bešlić, župnik župe Sv. Jeronima u Šibeniku koji je mladim skautima zaželio dobrodošlicu i poručio im da zajedništvo skauta pruža sigurnost i snagu. Domaćin kampa Ivan Skočić, predsjednik skauta Šibenske biskupije upoznao je skaute s kampom i aktivnostima za sljedeće dane. Nakon toga skauti su podijeljeni u patrole sa jasno naznačenim zadacima i obvezama koje su imali u kampu.

U četvrtak 25.kolovoza održana je sveta misa koju je predvodio biskup Šibenske biskupije Tomislav Rogić, koji je kroz propovijed istaknuo važnu ulogu katoličkih skauta, dajući jasne primjere iz života. Nakon svete mise obišao je kamp katoličkih skauta na otoku Prviću gdje je razgovarao s predstavnicima katoličkih skauta Riječke, Splitsko-Makarske, Šibenske i Vrhbosanske nadbiskupije. Ispred katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije oca Biskupa su pozdravili i s njim razgovarali Domagoj Andrijanić, Gabrijela Marin i Ana Bilić Andrijanić  – istaknuvši snagu zajedništva. Skauti su imali mogućnost postavljanja pitanja ocu Biskupu. Nakon čega je uslijedio zajednički ručak na otvorenom.

U utorak i srijedu 23 i 24. kolovoza Provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo održao je svetu misu gdje je naglasio da se današnji čovjek sve više udaljava od prirodnih vrijednosti koje nam je dao Bog kao stvaratelj Svijeta. Čovjek se sve više stavlja u ulogu Boga, a skauti upravo upozoravaju na izvorne vrijednosti koje je Bog stvaranjem Svijeta stavio kao pravilo života odnosa prema ljudima, prirodi i Bogom kao stvoriteljem. Katolički skauti sve ove tri dimenzije nose u sebi.

Kroz prethodno razdoblje skauti su stekli vještine i znanja skautskog života. Kamp je smješten iznad samostana na otoku Prvić, s prekrasnim pogledom na more i obližnje otoke. Suživot s prirodom, spavanje u šatorima, vježbe snalaženja u prirodi, čvorologija (vještina vezanja konopaca), tjelovježba i stupanje u stroju, samoobrana, šifrirano pismo, skautska straža, uporaba skautskih alata, timski rad i razvijanje umnih sposobnosti samo su dijelovi obuke na Kampu. Također, skauti su mogli uživati na obližnjim plažama i morskim aktivnostima. Skauti su se posebno zahvalili don Boži Škemberu, župniku na otoku Prviću, koji nesebično i uvijek pomaže radu katoličkih skauta istaknuvši da se kroz skautizam širi živa vjera i pozvao sve mlade da se pridruže skautima.

Kamp je službeno zatvorio predsjednik katoličkih skauta Šibenske biskupije Ivan Skočić, kojom prilikom je zajedno s ocem Biskupom dodijelio nagrade najvrjednijim skautima. Mladi skauti su s kampa ponijeli lijepe uspomene i stekli potrebna znanja i vještine koji će obogatiti njihove živote. Moto kampa su bile riječi sluge Božjeg Petra Barbarića: „Najbrži i najlakši put u nebo je vršeći svoje svakodnevne dužnosti“.