Produžene prijave za akciju 72 sata bez kompromisa

Prije dvanaest godina, sredinom listopada 2010. godine, 800 volontera iz cijele Bosne i Hercegovine nije ni slutilo da će svojim prvim volonterskim koracima postati dio najljepše volonterske povijesti Vrhbosanske nadbiskupije.

Podijeljeni u skupine, te davne 2010. godine, njih 500 odlučilo je tijekom tri dana darovati sebe potrebitima u 19 župa i organizacija, volontirajući na 37 projekata koliko ih je tada bilo osmišljeno. Njima se u avanturi pridružilo i 300 drugih volontera koji su ostali u svojim župama i dočekali volontere iz drugih župa, kako bi zajedničkim snagama nadišli izazove i u Bosni i Hercegovini po prvi put započeli avanturu zvanu- 72 sata bez kompromisa.

Bez ikakve informacije o tome što će raditi, 500 volontera stiglo je u Kakanj, Zavidoviće, Novi Travnik, Bugojno, Vareš, Žepče, Husino, Morančane, Zenicu, Odžak, Gromiljak, Prozor, Tuzlu, Vidovice, Podmilačje, sarajevske župe Stup, Novi Grad i Novo Sarajevo, te u Katolički školski centar sv. Josip u Sarajevo i na Stupu kao i u Zavod za djecu s posebnim potrebama Mjedenica.

Dvije godine kasnije, krajem rujna mjeseca 2012. godine, uslijedila je nova, druga volonterska akcija 72 sata bez kompromisa na kojoj je 850 volontera iz 50 lokalnih zajednica zajedno s mladima iz Slovenije i Češke započelo volontersku avanturu pod sloganom volontiRAJ NA ZEMLJI, a koju su podržali mnogi prijatelji i partneri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Realizirajući volonterske zadatke u 22 lokalne zajednice, mladi su imali priliku osim rada na volonterskim akcijama upoznati se bolje i s domaćinima koji su im otvorili vrata svojih domova tijekom trajanja akcije, ali i sudjelovati u duhovnom programu koji je svaka župa pripremila. Kreativne i medijske radionice, akcije čišćenja okoliša, humanitarni i socijalni rad, te rad s djecom s posebnim potrebama bili su samo dio programa druge volonterske akcije 72 sata bez kompromisa koja je još jednom pokazala da osim dobre volje koju mladi u BiH imaju potrebno je osigurati i priliku kroz koju će mladi pomažući drugima, uveliko pomoći i sebi samima.

Treća volonterska akcija u Bosni i Hercegovini koja je bila usmjerena na pomoć i sanaciju poplavljenih područja, a na kojoj je bio do tada najveći broj prijavljenih volontera, njih 1 000, ostala je u sjećanju mnogima i zbog himne akcije koju su napisali Dalal Midhat i Đorđe Jovančić, uspješni mladi glazbenici iz BiH. Himna pod nazivom Tri dana ljubavi prije same akcije, ali i tijekom trajanja pozivala je mlade da daruju svoju ljubav onima u potrebi. 2014. godina osim što je ponudila priliku mladima iz Bosne i Hercegovine da pokažu svoj volonterski duh, ostala je zapamćena i po prvoj volonterskoj akciji 72 sata bez kompromisa u Splitu, koja se realizirala zahvaljujući pomoći i podršci djelatnika i volontera iz Centra za mlade Ivan Pavao II. ali i sudjelovanju mladih iz BiH na beskompromisnoj akciji u Češkoj.

Četvrta volonterska akcija, kao i prethodne tri uspješno je započela konferencijom za medije na kojoj je predstavljeno što će to 1 100 prijavljenih mladih raditi tijekom akcija realiziranih u staračkim domovima, vrtićima, zavodima za osobe s poteškoćama u razvoju, te za koga će se prikupljati hrana u trgovačkim centrima. Na konferenciji se razgovaralo i o tome kako će se pomagati socijalno ugroženima župljanima širom Vrhbosanske nadbiskupije, o čišćenju životnih prostora osoba treće životne dobi, uređivanjem javnih gradskih površina, školskih dvorišta i sl. Četvrta akcija mladih pokazala je da je čovjeku potrebno malo kako bi uradio puno, što su i ovaj put potvrdili prijavljeni mladi koji su ujedinjeni u činjenju dobra postavili čvrste temelje zajedništva i sve zajedno nas podsjetili na bogatstvo BiH, tj. mlade kojima ponekad nedostaje nekoliko riječi ohrabrenja kako bi pokazali kolika je snaga u njihovim dlanovima.

Peta akcija 72 sata bez kompromisa održala se 2018. godine, a organizacijskom timu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pridružila se i ekipa Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije. Tako su zajedničkim snagama uspjeli animirati 950 mladih koji su tijekom tri dana akcije uspješno realizirali najveći broj akcija, čak njih 95 u svojim lokalnim zajednicama. Osim volonterskih akcija koje su se realizirale prethodnih godina, petu akciju obilježio je i projekt prikupljanja hrane za migrante. Šesta, posljednja akcija koju je također podržao Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije, realizirala se u razdoblju pandemije koronavirusa i okupila je 370 volontera koji su tijekom tri dana unatoč izazovima uspjeli realizirati 50 mini volonterskih i medijskih akcija.

Sedma po redu volonterska akcija održat će se u razdoblju od 29. rujna do 2. listopada, a mladima iz Vrhbosanske nadbiskupije po prvi put pridružit će se mladi iz hercegovačkih biskupija koji će također sudjelovati na akciji.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. poziva sve zainteresirane mlade, župe, škole, organizacije da se prijave na sedmu volontersku akciju 72 sata bez kompromisa. Na akciju mladi se mogu prijaviti individualno ili kao dio volonterske skupine, dok će projektni tim Centra za mlade biti u komunikaciji sa župnicima, kapelanima, časnim sestrama, nastavnicima i voditeljima skupina oko prijave projekata.

Prijavne obrasce potrebno je preuzeti, online ispuniti i poslati na e-mail: 72satabezkompromisa@gmail.com najkasnije do 15. rujna do ponoći, nakon čega će projektni tim sve prijavljene obavijestiti o daljnjim informacijama o akciji.

Zainteresirani volonteri, skupine volontera, župe, škole i Udruge iz hercegovačkih biskupija, svoje prijavne obrasce mogu poslati na mail: 72sata.hercegovina@gmail.com

Prijavne obrasce možete preuzeti ispod: 

Prijavni obrazac- individualna prijava

Prijavni obrazac- obrazac za skupinu

Prijavni obrazac- projekt za realizaciju