Održan 11. Susret Hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

             U subotu 17.  rujna 2022. godine u Bjelovaru je održan 11. Susret Hrvatske katoličke mladeži. Iz Vrhbosanske nadbiskupije okupilo se 280 mladih iz dvadeset župa, koji su se uputili prema župama Bjelovarske – križevačke biskupije, predvođeni vlč. Ivanom Matijevićem, pastoralnim suradnikom Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i još desetak svećenika u organizaciji Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Bogati program započeo je susretima po župama Bjelovarske – križevačke biskupije, gdje su mladi naše nadbiskupije predstavili župe iz kojih dolaze, te su imali priliku čuti i povijest drugih župa.  Mladi Vrhbosanske nadbiskupije bili su raspoređeni u šest župa: sv. Terezije Avilske – Bjelovar; sv. Šimuna i Jude Tadeja – Ciglena; sv. Ivana Krstitelja Ždralovi; Presveto Trojstvo – Sonja Rupa; Pohod BDM – Šandrovac i Sv. Stjepan Prvomučenik – Štefanje. Mladi su na raspoređenim župama imali priliku upoznati župu u koju su došli, ali i predstaviti župu iz koje dolaze, na kraju predstavljanja župa uslijedio je molitveni dio za sve mlade. Nakon upoznavanja i službenoga dijela mladi su imali priliku za  međusobno  upoznavanje, druženje i ručak a potom su se uputili u centar Bjelovara, gdje je na trgu ispred katedrale uslijedio zabavni dio programa. Mladi su se uz ples i druženje mogli zabaviti do sljedeće točke, ali su imali priliku i za upoznavanje redovničkih zajednica kao velike širine redovništva u Crkvi, koje su kroz male štandove predstavljalje svoju zajednicu. U 15h uslijedila je svečana procesija do stadiona na kojemu je u 17h započela sv. Misa koju je predslavio biskup mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s biskupima, povjerenicima za mlade i drugim svećenicima pred oko 7 tisuća mladih. U svetoj misi kao predstavnik mladih Vrhbosanske nadbiskupije jednu molitvu čitao je Matej Dužnović, student iz Vareša.

              U prigodnoj propovijedi biskup Huzjak je istaknuo: Kako je narod doživljavao Isusa kao onoga koji dotiče srca. „Osim riječima, Isus je govorio i znakovima. Jedan od tih znakova bio je i čudesni ribolov kojim je Isus pokazao što je sve moguće onima koji vjeruju“, kazao je bjelovarsko-križevački biskup. Naglasio je kako Isusova riječ nije tek obična riječ utjehe, nego Božja riječ koja potiče Šimuna i druge ribare da ostave sve i krenu za njim. Posebno je poručio mladima: „Dragi mladi prijatelji, i mi smo danas okupljeni, guramo se oko Isusa, stisnuti pod ovom kišom. Oko Isusa, svoga učitelja kako bismo slušali njegovu riječ“, istaknuo je mons. Huzjak. Nadalje je poručio kako Isus oslobađa straha koji koči čovjeka te nudi snagu vjere koja pomaže nositi se sa svim strahovima koje pojedinac može imati. Propovjednik je naznačio kako prava vjera potiče na poniznost i odvažnost. Naveo je primjere izbornika hrvatske nogometne i vaterpolske reprezentacije koji su u pobjedama uvijek naglašavali poniznost. Dotaknuo se i teme obitelji te rekao kako se danas najveći napadi događaju upravo prema obitelji, i to onakvoj obitelji kakvu je zamislio Bog. „Zatvara li se Europa životu zato što se zatvara Bogu?“, zapitao je biskup Vjekoslav. „Dragi mladi, mi danas gledamo u nebo, gledamo kišu koja pada, koju smo cijelo ljeto željeli. Ali ja gledam vas i smatram da ste vi ta spasonosna kiša koja natapa zemlju i čini je plodnom“, posvijestio je te zatim kazao mladima da se ne boje upustiti u avanturu stvaranja obitelji ili, ako ih Bog zove, u svećeništvo ili redovništvo te tako stvarati novu klimu u društvu.

      Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić koji je istaknuo važnost ovoga susreta, a potom i mons. Tomislav Rogić predsjednik Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i šibenski biskup koji se zahvalio mladima na dolasku i  najavio domaćina sljedećeg susreta – Gospićko-senjsku biskupiju te pozvao predstavnike da preuzmu križ SHKM-a. Na kraju je uslijedio blagoslov i Hrvatska himna.

       Po završetku mise uslijedio je prigodni koncert i euharistijsko klanjanje nakon čega su se mladi uputili svojim domovima. Ovaj susret, unatoč velikoj kiši, na mlade je ostavio jako pozitivan utjecaj, te se raduju sljedećem susretu u Gospićko-senjskoj biskupiji.