Održano predavanje na temu “Kako prepoznati znakove suicidalnog ponašanja kod djece i mladih”

U utorak, 11. listopada 2022. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u sklopu projekta Because We Care održano je plenarno predavanje na temu Briga o mentalnom zdravlju: Kako prepoznati znakove suicidalnog ponašanja kod djece i mladih – koje aktivnosti poduzeti i na koji način?.

Predavanje je predvodila dr.sc. Mirela Badurina, geštalt psihoterapeutkinja, dječja i adolescentna psihoterapeutkinja, osnivačica i direktorica BHIDAPA-a. Koliko je ova tema važna i aktualna danas, pokazalo je koliko su stručnjaci iz različitih odgojnih i obrazovnih institucija, zainteresirani da slušaju o ovakvoj važnoj temi. Predstavnici službi za zaštitu djece, centara za socijalni rad, škola, policije, odgojnih centara te ustanova za nezbrinutu djecu, jučer su svojim prisustvom poslali važnu poruku javnosti a to je da samo zajedničkim radom možemo brinuti o mentalnom zdravlju najosjetljivijih kategorija našeg društva a to su djeca i mladi.

Neka od glavnih pitanja o kojim je dr. Mirela govorila, jesu može li se suicid spriječiti i kako, što se krije u pozadini suicidalnog ponašanja, koji su to uzroci koji u ranom djetinjstvu mogu uticati na razvoj ideja o suicidu a naposljetku i do samog čina.

Istraživanja pokazuju da je suicidalnost drugi najčešći uzrok smrtnosti u dobi od 10 do 25 godina. Nakon nesretnih slučajeva više djece i adolescenata umire zbog suicida nego od svih drugih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 50% svih mentalnih poremećaja počinje do 14. godine, a 75% do 18. godine, dok je  90% mladih koji počine suicid imalo neki mentalni poremećaj.

Tijekom predavanja posebno je istaknuto da suicid nije nepredvidiv događaj kao što se ranije mislilo te da se svakako može spriječiti ukoliko se na vrijeme prepozna i reagira. U tom slučaju važno je znati da su razine pomoći: osoba od povjerenja, telefonsko savjetovanje, biti uz mladu osobu dok razgovara ili u blizini, savjetovalište, obiteljski centar, obiteljska savjetovališta, NVO koje rade s djecom i mladima, savjetovalište u zdravstvenim ustanovama,  zavod za javno zdravstvo/CMZ, liječnik primarne zdravstvene zaštite, obiteljski liječnik, školski liječnik, pedijatar, hitna medicinska pomoć, nazvati telefonom i pitati za savjet ili tražiti intervenciju, hitna ambulanta u domu zdravlja, bolnici, hitna psihijatrijska ambulanta za djecu i adolescente.

Po završetku predavanja, uslijedila su mnoga pitanja i diskusija među okupljenim stručnjacima te se naglasilo koliko je važna suradnja među svim strukturama, te da samo zajedničkim radom možemo graditi i odgajati zdravo društvo.