Proslavljen blagdan zaštitnika i Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”

U subotu, 22. listopada, na spomendan sv. Ivana Pavla II., svetom misom i prigodnim program proslavljen je blagdan zaštitnika i Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Pod geslom Ljubav mi je sve objasnila (sv. Ivan Pavao II) proslava 15. rođendana obuhvatila je svečano misno slavlje, prigodan program i svečani domjenak.

Svečanost je započela slavljem svete mise, koju je predvodio, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju otpravnika poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaurya Medinu Blanco, ravnatelja NCM-a dr. vlč. Šime Maršića i još 20-ak svećenika iz Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić spomenuo je sv. Ivana Pavla II, koji je zaštitnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih: „Savršen ud Tijela Kristova jest svetac. Svetac viđen iz Isusove perspektive i viđen iz povijesti Crkve nije ništa drugo doli ostvareni kršćanin, do kraja ostvaren. I svi smo pozvani to ostvarenje kršćanskoga ideala učiniti događajem u vlastitom životu. Jednoga takvoga danas se sjećamo, jednome takvome – zvao se Ivan Pavao ili Karol Wojtyla, prije nego je preuzeo službu nasljednika Sv. Petra – upućujemo svoje molitve za blagoslov, mi, svi, svatko u svom staležu i u svom zvanju. Svatko je pozvan slijediti prirodni zakon i vlastitu savjest koju mu je Gospodin Stvoritelj usadio u život. Preporučujemo sve to u zagovor Sv. Ivana Pavla, zaštitnika ovoga središta u kojemu se okuplja mladež.“

Na kraju svete mise zahvalu je uputio vlč. Šimo Maršić, koji je naglasio kako je Centru za mlade pristigao veliki broj čestitki, ali da je jedna od njih vrlo posebna, te je pozvao mons. Amaurya Medinu Blanco da pročita poruku pape Franje koju je uputio NCM-u, a koju je preveo vlč. Ljubo Zadrić, pastoralni suradnik u NCM-u.

Tijekom sv. mise, čitanja i molitvu vjernika pročitali su animatori Matej Dužnović i Leo Vidović, te Marijana Perković, predsjednica skauta „sv. Bernard“. Misu je glazbeno animirao animirao Tamburaški orkestar iz Mostara uz pratnju Zbora mladih pod vodstvom prof. Filipa Miloševića.

Nakon slavlja svete mise, proslava je nastavljena prigodnim programom kojeg su vodile Minja Todorović, nekadašnja djelatnica NCM-a i Ana Kulier, animatorica instruktorica.

Uz prigodne riječi dobrodošlice, program je otvoren uz pjesmu Snagom ljubavi tvoje, a koju je izveo bend Udruge katoličkih studenata Emaus. Nakon glazbene točke, djeca iz vrtića Anđeli čuvari, koji djeluje u sklopu NCM-a, izvela su dvije pjesmice pod nazivom Dobar dan i Tko stvori. Mladi iz Hrvatskog nadzemlja iz Splitsko-makarske nadbiskupije izveli su skečeve Molitva i Katolička akademija, a potom je uslijedila još jedna glazbena točka benda Emaus s pjesmom Ljubav.

Partneri, prijatelji i volonteri NCM-a su povodom 15. rođendana snimili i čestitke koje su prikazane u sklopu programa. Na samom kraju programa animatori, volonteri i edukatori NCM-a pozvani su da izađu na binu, te da zajedno otpjevaju pjesmu Ustanite hajdemo, a tom prilikom djelatnik Centra za mlade Mario Tucaković uručio je zahvalnicu ravnatelju vlč. Šimi Maršiću u ime svih djelatnika.

Program proslave 15. rođendana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II završen je skautskim pozdravom i pjesmom Stopama mira, koja je himna susreta s papom u Sarajevu.

NCM/KT