Delegacija BKBiH na Mekt konferenciji u Beču

     Od 2. – 4. prosinca u Beču je održana međunarodna konferencija Mekt na kojoj su sudjelovali i predstavnici BKBiH. Kao predstavnici BKBiH išli su vlč. Ljubo Zadrić, gosp. Martina Vidović, i vlč. Ivan Matijević sa još sedam mladih iz sve tri biskupije BKBiH.Uredza mlade BK BIH dio je međunarodnog katoličkog tima za pastoral mladih, zajedno s predstavnicima Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Ovaj tim predstavnika zemalja srednje i jugoistočne Europe formiran je kako bi se ojačala suradnja, te razmijenila iskustva dobre prakse na području pastoralnog djelovanja, a misao vodilja je Krist – nada Europe. Ideja  koja vodi članice ove međunarodne suradnje na polju pastorala mladih od 2004 godine, kada je održan Europski katolički dan u Mariazell-u gdje se okupilo oko 80. 000 sudionika. Članovi MEKT tima sastaju se dva puta godišnje kako bi predstavili uspješne projekte za mlade kao i u svrhu planiranja zajedničkih aktivnosti.

Jedna od aktivnosti je organiziranje konferencija, a podsjećamo kako je jedna od tih održana u Sarajevu 2013. godine. Četvrta po redu Mekt konferencija održana je u Beču od 2 – 4 prosinca 2022., na kojoj je sudjelovala i delegacija BK BiH koju su činili djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II u Sarajevu, zajedno sa studentima, animatorima i volonterima iz svih biskupija Bosne i Hercegovine. Tema konferencija bila je “Sinodalnost u pastoralu mladih” koju su kroz predavanja – na temelju postsinodalne pobudnice pape Franje Christus vivit – predstavili: mons. Stephan Turnovszky, pomoćni bečki biskup i ujedno odgovorna osoba za pastoral mladih Biskupske konferencije Austrije, sestra Nathalie Becquart iz kongregacije sestara Xavieres, koja je nakon dugogodišnjeg iskustva rada u pastoralu mladih u Francuskoj imenovana članicom i savjetnicom Biskupske sinode u Rimu, a od 2021 i jednom od njezinih tajnica, te Branislav Kožuch svećenik iz Slovačke koji djeluje u pastoralu mladih.

     Kroz predavanja sudionicima kojih je bilo 105, pokušala se približiti sinodalnost kao način života Crkve u modernom svijetu, osobito njezine bitne odrednice, slušanje i učenje jednih od drugih. A temelj ovakvom načinu života i upravljanja u Crkvi je samo djelovanje Isusa Krista koji zajedno hodi sa svojim učenicima, sa njima dijeli životne prilike i u konačnici šalje ih po dvojicu u svijet. Iz tih činjenica prepoznajemo kako bi djelovanje Crkve po svojoj prirodi trebalo biti sinodalnog tipa, tj. kroz zajedničko iskustvo slušanja i učenja naviještati svijetu radosnu vijest. Bitan dio konferencije bio je rad u manjim grupama koji je slijedio nakon svakog pojedinog predavanja gdje je bila ponuđena prilika dalje produbiti izložene teme, te na temelju vlastitog iskustva naglasiti primjere dobre prakse u pastoralu mladih.

     Dio konferencije usmjeren upravo na razmjeni iskustava dobre prakse u radu sa mladima bio je trenutak u kojemu je svaka od prisutnih šest delegacija predstavila dio svoga djelovanja. Delegacija BK BiH predstavila se sa školom animatora koju već dugi niz godina vodi i ostvaruje Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. Ova praksa pokazala se uspješnom u našim biskupijama, osobito u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a dodatni motiv za nastavak ostvarivanja ovog projekta, i k tomu potvrda je također zanimanje i sudjelovanje na radionici velikog broja prisutnih iz svih delegacija.

    U okvirima konferencije svaki dan je slavljena sveta misa kao zahvala i zaziv za što plodonosniji budući rad u pastoralu mladih. Trodnevni susret je pored duhovnog i stručnog izlaganja bio svakako obilježen susretom, a organizator je omogućio i odlazak svih sudionika konferencije na jedan od bečkih adventskih trgova.

     Mekt konferencija je zaključena 4. prosinca svetim misnim slavljem te posljednjim radnim susretom koji je za cilj imao na jedno mjesto skupiti plodove za budući rad u pastoralu mladih gdje se posebno naglasila važnost suodgovornosti u pastoralnom djelovanju Crkve. To bi konkretno značilo za život Crkve kako joj nisu potrebne samo iscrpne i polemične debate, nego prije svega međusobno slušanje i razvijanje povjerenja svih njezinih članova. Tako se kao glavni plodovi konferencije u radu sa mladima izdvajaju praksa slušanja, sudjelovanja i savjetovanja koji upućuju na to kako upravo mladi mogu biti pokretači sinodalnosti Crkve, tj. njezinog zajedničkog hoda i razlučivanja o vlastitom poslanju u današnjem svijetu.