Mladima se u Božiću otkriva ljubav

 

Piše: vlč. Ivan Matijević

            Kažu da se čitav svijet ne vrti oko uspjeha, zadovoljstva, posla ili neke druge stvari, nego samo oko ljubavi. Cijeli ovaj svijet svoj smisao dobiva u iskrenoj i pravoj ljubavi. Ljubavi koju primamo od drugoga, ali isto tako i ljubavi koju mi dajemo drugome. Tako će čovjek učiniti nevjerojatne stvari kako bi postigao iskrenu ljubav, kako bi bio ispunjen najvećim motivom svoga života, a to je prihvaćanje da smo ljubljena bića. Jako je teško gledati čovjeka koji se nalazi u određenim materijalnim i fizičkim patnjama, bolima te koji se bori za vlastitu egzistenciju ili život u bolesti. Ali koliko je teže i žalosnije gledati čovjeka koji je izgubio smisao u vlastitom životu, koji ne vidi prostrani obzor koji bi mu ulio novu nadu u život i spremnost za krenuti dalje. Skoro svaki čovjek nalazi se u određenim prekretnicima i stvarnostima koje mu unose nesigurnost i ne daju mu „stalnost“ u ovom životu. Svi mi putujemo ovom zemljom i pronalazimo načine kako do kraja ispuniti i osmisliti svoj život, kako bismo u prvom redu bili korisni i sretni u svome životu, a onda i kako bismo tu istu ljubav i zadovoljstvo mogli dati drugima.

            Čovječanstvo se ovih dana priprema na proslavu rođenja jednog velikog i moćnog Kralja. Kroz nekoliko dana Bog će ponovno „posjetiti“ čovjeka, Bog će ponovno postati ponizan i malen kako bi čovjeka podignuo i uzdigao na mjesto koje je za njega pripravio na početku vjekova. Teško je shvatiti otajstvo utjelovljene ljubavi koju je Bog podario čovjeku. Teško je ući u sam smisao „poniženja“ Boga kako bi spasio čovjeka. Ali Bog nam ovim činom poručuje da je On ljubav koja je došla na svijet i koja je data svijetu kako bi bila osmišljena u svim svojim trenutcima.

            Diljem naše domovine, Europe i cijeloga svijeta, mladi će na svojim ulicama, marketima, reklamama i crkvama moći vidjeti prizor jedne „simpatične“ scene, scene u kojoj je čovječanstvo dobilo potvrdu da postoji netko tko će cijeli svoj život posvetiti TEBI. Ta scena prikazuje rođenje jednoga Djeteta u krilu oca i majke, u siromašnom i primitivnom prostoru okruženom velikim blještavilom. To blještavilo ovih dana vidimo na svakom koraku, na svakom kutku ulice, grada, mjesta i planete, na svakom koraku ovaj svijet i nesvjesno poručuje da dogodilo se nešto veliko i moćno! S druge strane pratimo vlastite nesigurnosti, korake i sumnje koje donosimo u ovaj svijet. Pratimo našu osobnu bijedu, nemoć i potištenost, a iza svega se krije želja za ljubavlju. Ljubavlju koja neće imati „rezerve“ i ograničenosti u potpunom služenju. Upravo nam to poručuje  otajstvo Kristovoga dolaska među ljude. Bog je volio čovjeka do te mjere da je došao u fizičkom i ljudskom obliku ispuniti svaku bijedu i nesigurnost koja vlada ovim svijetom.

            Božić je vrijeme koje mladi vole na poseban način. Brojni mladi kroz vrijeme došašća pohađaju zornice, odlaze češće na mise, revnije se mole i imaju posebnu želju pomiriti se s Bogom kroz sakramenat ispovijedi. Ovo vrijeme, za razliku od drugih vremena kroz godinu, snažno djeluje na svakoga, jer se nekako svi zamišljamo u likovima koji nam se scenski prikazuju u uprizorenju jaslica. Ali i iz razloga jer je rođenje samo po sebi radosno za svaku mladu obitelj, novi život dolazi, nova nada se rađa, život dobiva poseban smisao. Stoga su mladi spremni na žrtvu kako bi i u svome duhovnome životu pokazali da se trebamo mijenjati.

            Dragi mladi, Bog je svojim rođenjem pokazao da se i na drugi način može živjeti i pristupati stvarnosti. On je svoju veličinu pokazao darujući se svakome od nas. Ljubav je ponudio svima, ali je svi ne moraju primiti. Otajstvo Božjega dolaska na zemlju i ne može se objasniti drugim motivom, osim motivom ljubavi. Ljubav je bila smisao, vodilja i ljubav nam je sve objasnila.

            Neka sve nas prati milost novorođenoga Spasitelja. Sretan Božić!