Završen interetnički kamp „Gradimo mostove“

U subotu 14. siječnja, započeo je peti dan na interetničkom kampu Gradimo mostove. U jutarnjim satima sudionici su sudjelovali u radionicama Most pomirenja i Kultura dijaloga, koje su vodili vršnjački edukatori Hamza Jelić i Ema Šakota. Sudionici su kroz grupni rad razgovarali o  temama pomirenja, gdje su zajednički promišljali o preprekama za pomirenje, temeljima koji su potrebni da se jedan most pomirenja sagradi, a također su svoje ideje i kreativno prestavili.

U poslepodnevnim satima uslijedila je radionica pisanja zajedničkih projekata na temu međureligijskog dijaloga i pomirenja. Mladi su podjeljeni u grupe dobili zadatak da osmisle aktivnosti koje mogu doprinijeti izgradnji mira u njihovim zajednicama. Sudinici su pokazali entuzijazam i kreativnost, a nakon grupnog rada svoje projekte su predstavili drugima.

Uslijedila je priprema za večernji program, gdje su su sudionci zajednički osmišljavali program koji će biti završnica cijelog kampa. Na večernjem programu su pokazali svoje talente kroz glumu, pjesmu i ples, a zajedničko druženje je nastavljeno i nakon programa.

Posljednji dan kampa u nedjelju 15. siječnja, mladi su imali priliku podjeliti svoja razmišljanja i utiske o cjelokupnom programu kampa te su poželjeli da se ponovo okupe nekom drugom prilikom. Tijekom evalucije, svi sudionici su podjelili jedni drugima poklone a također su dobili i potvrde o sudjelovanju koje je svima uručio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik.

Svoje utiske o kampu podjelila je Anja Đonović, iz Sarajeva: Predivno iskustvo koje meni znači puno. Uspjela sam pored novih prijateljstava spoznati mir u sebi, te sam naučila mnogo o različitostima odnosno o sličostima kroz razne kreativne radionice.

Adna Tunović iz Mostara je također podijelila svoja iskustva: Za mene je ovaj kamp mnogo značio jer je jedan od rijetkih koji obrađuje temu interetničkih i interreligijskih odnosa što je veoma važno za našu zajednicu, a pogotovo za mlade naše države. Radionice su bile kreativne, a sadržaj veoma zanimljiv. Upoznala sam mnogo dobrih ljudi i sklopila prijateljstva za koja se nadam da će još dugo potrajati. 

Projekt Koračajmo zajedno ove godine je dijelom financiran od strane Talijanske biskupske konferencije (Conferenza Episcopale Italiana) kroz program 8X1000 Chiesa cattolica.