Održana druga formacija ministranata

 

Piše: Rafaela Mirčić

Od 17. do 19. ožujka u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je druga formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije. Formacijski susret okupio je oko 50 ministranata iz desetak župa Vrhbosanske nadbiskupije: Novi grad – Sarajevo, Novo Sarajevo, Stup, Novi Šeher, Jelah, Grebnica, Domaljevac, Novi Travnik i Fojnica.

U uvodnom dijelu programa ministranti su se upoznali sa temom ovog susreta – “Svetci – put do neba”. Nakon čega su imali predstavljanje i rad u grupama, večer je završila prigodnom molitvom i pjesmom.

Drugi dan formacije započeo je jutarnjom svetom misom koju je predslavio vlč. Marin Babić. Nakon svete mise mladi su sudjelovali u radionicama “Put prema svetosti” koje su vodili edukatori zajedno sa s. Marinom Jurišić.

Kroz radionice mladi su spoznali da im svetci mogu biti uzor kako u molitvi, tako i u životu te da su njihovi prijatelji. Ponijeli su poruke kojih će se rado sjećati: sv. Josip nas uči molitvenoj šutnji, sv. Mala Terezija nas uči ljubavi prema Bogu, sv. Petar nas uči ispravnom nasljedovanju Isusa te sv. Anto Padovanski nas uči vjerovati u čuda.

Nakon ručka uslijedio je zabavni program kroz koji su se mladi još više zbližili. U popodnevnim satima, mladi su imali priliku za ispovijed te ih je vlč. Ljubo Zadrić uveo u pobožnost križnog puta. Križni put animirali su ministranti čitanjem postaja. Večernji program bio je ispunjen sportskim aktivnostima u dvorani. Dan je zaključen molitvom zahvale i pjesmom.

Posljednji dan ovog susreta započeo je jutarnjom molitvom. Ministranti su imali priliku podijeliti svoje dojmove. Istaknuli su kako im znači što su dio ovih formacija te se raduju sljedećem susretu. Središnje misno slavlje u nedjelju, ministranti su animirali pjevanjem, a predslavio je vlč. Ivan Matijević. U prigodnoj propovijedi vlč. Matijević istaknuo je važnost shvaćanja Isusove poruke nama ljudima. Isus je ozdravio čovjeka kako bi došao ne samo do tjelesnog ozdravljenja nego i do duševnog mira i spasenja. Na kraju je sve pozvao da budu poput sv. Josipa, koji je znao slušati Božiju poruku u svome životu.