Bl. Ivan Merz – odgojitelj mladih u vjeri

Piše: vlč. Ivan Matijević

            Kako samo velik i jednostavan svetac sa naših prostora, a tako malo se o njemu zna, i tako ga se malo stavlja kao zaštitnika u svakodnevnom životu. Bio je čovjek koji se posvetio Bogu živeći u laičkom apostolatu i odgoju mladih u vjeri.

            Ivan Merz rođen je 16. prosinca 1896. godine u Banjoj Luci od oca Mavre i majke Tereze koja je bila židovskog podrijetla. Bio je jedino dijete svojih roditelja. Iako je živio u svom vremenu, koje je bilo obilježeno velikim liberalizmom, u svojim gimnazijskim danima odlučuje se živjeti svoju katoličku vjeru. Bio je jako nadaren mladić, jako je puno čitao, učio jezike, svirao glasovir i klavir, jako je volio sport i brojne druge stvari kao i brojni mladići danas. Brojne su vrline koje su krasile život bl. Ivana Merza, a većinu stvari iz njegova mladenaštva možemo upoznati iz njegovog osobnoga dnevnika kojega je pisao od ranih dana.

            Po završetku mature Merz odlazi 1914. godine u Vojnu akademiju u Bečko Novo Mjesto. Vrlo brzo napušta vojsku, kako sam piše, jer je jasno uvidio svu moralnu bijedu koja je vladala akademijom te se odlučuje napustiti službu. U Beču upisuje pravo i književnost, ali paralelno slijedi poticaje duha za život u vjeri.

            Godine 1916. Ivan odlazi u vojsku na talijansko bojište gdje ostaje do završetka rata. U ratu gleda sve strahote te se još jače učvršćuje u vjeri te shvaća da je kršćanska vjera jedina ispravna vrijednost. Po završetku rata Ivan nastavlja studij u Beču. Studira ono što je odavno želio: književnost, romanistiku i germanistiku. Rat je izvršio svoje pozitivno djelovanje na razvoj Ivanove osobnosti. Zatim dolazi u Zagreb 1922. godine gdje radi kao profesor francuskog i njemačkoj jezika, što će ostati do kraja života. Vrlo rano pristupa Hrvatskom orlovskom savezu u kojemu je bio jedan od najaktivnijih članova.

            Ivan umire na glasu svetosti 10. svibnja 1928. godine, a dan prije prima brzojav iz Rima u kojemu mu Sveti Otac šalje blagoslov. Pokopan je Mirogoju, tijelo mu je kasnije preneseno u Baziliku Srca Isusova u Zagrebu. Blaženim ga je proglasio sv. Ivan Pavao II., papa 22. lipnja 2003. godine u Banjoj Luci.

            Bl. Ivan Merz ostaje i danas svima nama, posebno mladima i laicima primjer za nasljedovanje. Toliko je volio ovaj život, svoju vjeru i svoj narod. Koliko je volio mladima i koliko mu je bilo stalo do ispravnoga odgoja mladih  svjedoče njegovi brojni spisi u kojima poziva mlade da rade oko svoje vjere i oko svoga spasenja. Ivan Merz bio je jako svestran, pametan i poznat a opet tako jednostavan, upravo iz razloga jer je njegova veličina bila usmjerena prema Vječnosti.

            Bl. Ivane Merzu blagoslovi sve mlade!