KATOLIČKI SKAUTI SVETOG BERNARDA – Projekcija filma The Letter u župi sv.Luke Evanđeliste u Sarajeva

U ponedjeljak, 15. svibnja Katolički sakuti Svetog Bernarda iz župe sv. Luke Evanđeliste iz Sarajeva zajedno sa skautima iz župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika organizirali su u projekciji filma The Letter, u sklopu projektnih aktivnosti Zelena akademija Laudato si’ – koju provodi Centra za mirovno obrazovanje – CMO.

Nakon projekcije svi skauti prisustvovali su večernjoj misi, te nastavili druženje uz prigodni domjenak i razmjenu mišljenja o pogledanoj ekranizaciji. Papa Franjo 2015. godine izdao je encikliku Laudato si’ – O brizi za zajednički dom koja je pobudila veliko zanimanje među vjernicima Katoličke Crkve i u akademskoj zajednici. Kako bi se enciklika mogla što bolje razumjeti, u radu se opisuju njezina tri glavna obilježja: dijalog
razuma i vjere, sveopće zajedništvo te nerazdvojiva povezanost ekonomije, ekologije i siromaštva. Prvo obilježje enciklike tiče se suradnje s eminentnim znanstvenicima koja je rezulitrala tekstom prvog poglavlja enciklike. Drugo obilježje odnosi se na povezanost svih stvorenja na sivjetu koja proizlazi iz Božjega čina stvaranja, a treće na nerazdvojivu povezanost ekonomije, ekologije i siromaštva. Sva su tri obilježja enciklike u funckiji promicanja cjelovite ekologije kao jedine alternative dominantnoj paradigmi tržišne ekonomije i odnosu prema okolišu.

„Kroz ekranizaciju filma The Leter – Pismo katolički skauti sv. Bernarda Vrhbosanske nadbiskupije htjeli su doprinijeti i upozoriti o nužnosti suživota s prirodom, brigom o okolišu, ali i odgovornosti svakog pojedinca o ekološkim i klimatskim kretanjima na Zemlji. Kroz prirodu kao Božiji dar trebamo se kretati na način da samo ostavimo svoje tragove na zemlji, ali nažalost nerjetko ostavljamo hrpe smeća i otpada i tako narušavamo balans planete. Također nesrazmjer ekonomskih i gospodarskih parametara još više ugrožava život na Zemlji – poručili su katolički skauti.

Iskoristili su prigodu i zahvalili se svima koji su na bilo kakvav način omogućili provođenje navedenih aktivnosti.

Domagoj Andrijanić