Proslavljen 16. rođendan NCM-a “Ivan Pavao II.”

U nedjelju, 22. listopada, na spomendan Sv. Ivana Pavla II. u Sarajevu je misom i prigodnim programom svečano proslavljen 16. rođendan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” Proslava Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih – institucije koja 16 godina djeluje s mladima i za mlade upriličena je pod geslom (Epi)centar ljubavi.

Pretprogram proslave okupio je mlade iz župe Presvetog Trojstva Novi Travnik, KŠC-a sv. Pavao iz Zenice, KŠC-a sv. Petar Barbarić iz Travnika, Osnovne škole Bila, župe svetog Duha iz Fojnice, župe Jelah te župe sv. Ane iz Domaljevca, koji su imali priliku posjetiti Muzej iluzija i vjerske objekte u Sarajevu.

Euharistiju je slavio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju 20-ak svećenika među kojima je bio ravnatelj NCM-a dr. vlč. Šimo Maršić.

Prije početka mise riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je ravnatelj Maršić. Citirao je najprije riječi zaštitnika centra Sv. Ivana Pavla II. iz 1998. u Solinu kada je mladima poručio da su „pozvani u prve redove izgradnje mira“ te naznačio je da su te riječi pogotovo aktualne u ova nesigurna vremena.

Nadbiskup je na početku mise istaknuo kako moli zagovor Svetoga Pape da svi ljudi koji se u NCM-u okupljaju,  a pogotovo mladi, budu na slavu Božju te rastu u dobroti i plemenitosti na korist sebi i ovome gradu i na svim putovima života kamo ih providnost bude vodila.

U prigodnoj propovijedi prilagođenoj djeci i mladima mons. Vukšić je istaknuo kako je „Isus živio djelovao i govorio poprilično na provokativan način“. „Mnogi su ga slijedili, prihvaćali njegov nauk, ali je istovremeno zbog svoga načina i sadržaja poruke i blagoslova koji je donio na ovaj svijet istovremeno stjecao mnogo neprijatelja“, rekao je nadbiskup. 

„Isus nas je sve pozvao na odgovornost za društvo u kojemu živimo. Kršćanin nije u svom duhovnom životu odvojen tako da ne bi imao vezu s onim što se zove svijet. Kršćanin je upravo na Isusov način odgovoran za društvo, ljude, procese, događaje, zajedno s drugim ljudima u društvu u kojemu živi“, kazao je nadbiskup i podcrtao kako je dužnost kršćanina odgovorno se ponašati u svom poslanju na svim dužnostima, poslovima i obvezama koje im je zadala Providnost.

Mladima je nadalje naglasio da su dužni učiti i studirati, pozitivno prolaziti na ispitima, spremati se za vlastito poslanje i preuzimati odgovornost za svoj život te surađivati s drugim ljudima. Privodeći propovijed kraju ponovno je potaknuo nazočne da se odgovorno odnose prema svojim obvezama jer će tako najbolje pokazati kako su Isusovi učenici koji žele nasljedovati njegov primjer.

Na kraju mise riječi zahvale uputio je vlč. Šimo te zahvalio svima koji su došli na proslavu, a posebice je izdvojio umirovljenog svećenika i profesora mons. Matu Zovkića koji od početka NCM-a prati rad ove institucije, što je izazvalo veliki pljesak mladih.

Liturgijsko slavlje pjesmom i sviranjem animirao je bend iz Zenice Novo Nebo,

Slavlje je nastavljeno prigodnim programom kojeg je ove godine vodila vršnjačka edukatorica Mia Rabljenović, koja je istaknula kako već 16 godina zaredom NCM okuplja mlade iz čitave Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta te posvijestila kako je od 2007. kada je Centar za mlade brojao tek nekoliko entuzijasta NCM narastao i u njemu danas radi 20 osoba na puno radno vrijeme i 50 osoba na honorarnoj osnovi.

„Snovi, vizije i ideje iz dana u dan sve više rastu. Rastu u ono što danas s ponosom možemo nazvati (epi)Centar ljubavi. Od samog početka pa sve do danas Centar za mlade Ivan Pavao II. predstavlja instituciju koja pruža izvanredne mogućnosti mladima za oblikovanje njihovog duhovnog razvoja, interakciju s raznolikim kulturama i zajednicama, te potiče razvoj njihovih individualnih talenata i sposobnosti”, kazala je te dodala da je Centar za mlade most na kome se susreću različiti profili mladih s različitim potrebama, željama i snovima.

Druženje je nastavljeno uz koncert benda Profetes Frame Kiseljak i domjenkom u restoranu i auli NCM-a koji je i na ovaj način pokazao zahvalnost svim mladima, prijateljima, partnerima, volonterima i drugima koji su proteklih 16 godina ugradili dio sebe u ovu instituciju i njezine projekte.

Preuzeto s: nedjelja.ba