Polaznici projekta Iuvenes fructus učili o plasmanu i preradi voća

U subotu 21. listopada održana je dvadeset sedma edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus. Tema je bila Plasman i prerada voća. U teorijskom dijelu edukacije polaznici su imali priliku dobiti odgovore na pitanja o plasmanu voća i preradi istog.

Plasman je nešto što bi svaki proizvođač trebao organizirati prije nego gotov proizvod prispije za prodaju. Sve ono što je uloženo u određenu proizvodnju, očekivati je da se u neko dogledno vrijeme vrati, odnosno, da se na istome zaradi. Na predavanju se konkretno govorilo o plasmanu i preradi jabuke, čiji je plod moguće utržiti na nekoliko različitih načina, pa se govorilo o načinima i karakteristikama prodaje samog svježeg ploda, ali i različitih prerađevina (sokova, džemova, sušenog proizvoda, rakija, likera i dr.).Prodati proizvod i zaraditi na njemu je u današnje vrijeme veliki izazov. Pitanje plasmana je važno kao i sve ostale radnje koje su provođene na voćnjaku prije nego li je plod sazrio. Proizvođač mora biti vrlo vješt u svojem poslu, dobro potkovan znanjem i dobro se snalaziti u ambijentu u kojem djeluje. Treba biti dobar menadžer i snalažljiv prodavač.

U praktičnom dijelu edukacije polaznicima su najprije demonstrirani instrumenti koji pomažu voćarima da odrede idealno vrijeme berbe plodova. Tako su polaznici imali priliku rukovati s penetrometrom- uređajem za mjerenje tvrdoće ploda te s refraktometrom uz pomoć kojega mjerimo sadržaj šećera u plodu.

U nastavku praktičnog dijela edukacije polaznici su se uputili u voćnjak te obišli dio nasada sa sortom pink lady koja je pokazala najveću tvrdoću ploda ali i najmanji sadržaj šećera. U obilasku su polaznici mogli primijetiti i po drugim parametrima da sorta još nije zrela za berbu. Potom su uklonili dio omladika oko stabala voćaka.