[Edukacija] Radosti i izazovi suosjećanja u međuljudskim odnosima

U petak 17. studenog, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih  Ivan Pavao II., djelatnici Centra su sudjelovali na edukaciji pod nazivom Radosti i izazovi suosjećanja u međuljudskim odnosima.

Edukaciju je održao doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, član Nadbiskupijskog pastoralnog povjerenstva, voditelj Savjetovališta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te vanjski suradnik u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Na samom početku edukacije, ravnatelj NCM Ivan Pvao II. don Šimo Maršić je predstavio predavača i temu edukacije. Prof. Bošnjaković je u svom izlaganju govorio o pojmu ljubavi, i o Bogu kao izvoru svake ljubavi te se kroz priču o dobrom Samarijancu osvrnuo na suosjećanje i naglasio pet ključnih elemenata (Strauss i dr.).  

Naglasio je kako kada suosjećamo mi postajemo više ljudi, te u karitativnom radu vraćamo dostojanstvo drugima, gdje pokazujemo da vidimo nekoga, kroz pomaganje i suosjećanje. Jedan dio predavanja je bio posvećen razlici između empatije i suosjećanja. Kroz suosjećanje nakon što razumijemo i osjećamo nečiju patnju pokušavamo pronaći način kako djelovati da bi se ublažila/olakšala patnja druge osobe.

Edukacija je realizirana u okviru projekta Because We Care koji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih  Ivan Pavao II. nastavlja organizirati i u 2023./24. godini.  

Cilj projekta je educirati sve osobe uključene u rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, kao i druge katoličke crkvene ustanove, vladine i nevladine organizacije te osobe koje rade u neposrednom kontaktu s djecom, o mjerama i načinima zaštite djece, kao i o znakovima koji ukazuju na zlostavljanje i zanemarivanje. Kroz edukaciju želimo unaprijediti vještine prepoznavanja znakova moguće ugroženosti djeteta, povećati učinkovitost i kvalitetu rada, te dati smjernice za sigurniji i učinkovitiji rad s djecom, kao i mjere i načine kako djeci pružiti podršku, sigurnost i zaštitu.