Završna konferencija na projektu Iuvenes fructus

U subotu 16. prosinca u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” održana je završna konferencija u sklopu projekta Iuvenes fructus. Na konferenciji su nazočili partneri i predavači na projektu, projektni tim i sudionici oba trogodišnja ciklusa projekta.

Na samom početku goste je pozdravila Amanda Đogaš, koordinatorica projekta. Predstavila je rad Centra za mlade, a potom partnere i donatore na projektu Iuvenes fructus te rezultate projekta od samog početka 2017. godine do danas. Sudionicima se obratio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a, koji je progovorio o početnoj ideji projekta i njegovu napretku kroz sve ove godine. Zahvalio se svim sudionicima i pozvao na daljnju suradnju. Svoje iskustvo predavača na projektu s gostima je podijelila Ivana Knežević, predavačica teorijskog dijela edukacije. Na koncu su svi nazočni imali priliku poslušati iskustvo jednog od sudionika i dobitnika start-up poticaja Miroslava Ilića iz Žepča, koji je zahvaljujući poticaju koji je dobio na projektu unaprijedio svoj nasad borovnica.  

Nakon toga uslijedila je svečana dodjela certifikata za sve ovogodišnje polaznike na edukaciji, ali i za sudionike daljnjeg usavršavanja – dobitnike start-up poticaja iz prvog ciklusa projekta koji su nastavili sudjelovanje na projektu Iuvenes fructus kroz dodatne edukacije i posjete sajmovima.

Nakon zajedničkog ručka kandidati su imali priliku sudjelovati na dvodnevnoj edukaciji koju su vodili predavači Bojan Ćikić i Petar Radulović, na temu Partnerstvo i kooperative. U sklopu edukacije polaznici su imali priliku čuti nešto više o partnerstvu u agrobiznisu i ruralnom razvoju, te kako uspostaviti osnovne principe kao i koje su to koristi od izgradnje dobrog partnerstva. Predavači su zatim polaznike upoznali s vrstama partnerskih odnosa u agrarnom sektoru, kao što su zadruge, udruženja, klasteri i drugo. Drugi dan edukacije predavači su se osvrnuli na svoja osobna iskustva te iznijeli polaznicima primjere dobre prakse.