Vršnjački edukatori sudjelovali na edukaciji o vještinama mirovnog rada

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., u razdoblju od 02. do 04. veljače 2024. godine, održana je edukacija na temu Vještine izgradnje mira za vršnjačke edukatore međureligijskog projekta Koračajmo zajedno te u cilju jačanja njihovih kapaciteta u radu s mladima.

Prvi dan edukacije edukatori su slušali o temi zaštite djece i mladih i načinima djelovanja, te kakva je uloga vršnjačkih edukatora u radu s mladima. Radionicu je održao Mr. pedagogije Antonio Topalović, koji je edukatorima predstavio vrste nasilja, faktor rizika za pojavu nasilja i kako prevenirati nasilju.

U subotu 03. veljače, radionice su obuhvatile teme Razumijevanje sukoba u mirovnom radu i o principima nenasilja. Ovu tematiku sudionicima je predstavila dipl. psih. Azra Ibrahimović, voditeljica Psihološkog savjetovališta u Centru za istraživanje i edukaciju Nahla. Kroz interaktivni sadržaj, vršnjački edukatori su razgovarali o pojmu sukoba i rješavanju sukoba kroz nenasilne principe djelovanja. Kroz različite primjere uvidjeli su kako predrasude mogu dovesti do sukoba. Osim navedenog sudionici su uvidjeli da različitost ne treba biti prepreka za dijalog već prilika za razgovor i upoznavanje.

Treći dan edukacije, sudionici su sudjelovali na radionici koju je vodila magistrica religijskih studija Đermana Šeta. Tema ovog dijela edukacije je obuhvatila manifestacije diskriminacije i kako dati odgovor na te manifestacije. Vršnjački edukatori su imali priliku kroz vlastite primjere govoriti o različitim pojavama diskriminacije, te su također slušali o odgovorima na različitim nivoima, od interpersonalnog do sistemskog.

Svojim sudjelovanjem edukatori su usvojili znanja i vještine koje će biti vrlo važne za njihov budući rad s mladima za izgradnju boljeg, tolerantnijeg društva.