72 sata bez kompromisa: Ekološka akcija  u župi Svetoga Luke Evanđeliste u  Sarajevo

U sklopu volonterske akcije 72 sata bez kompromisa u župi Svetoga Luke Evanđeliste u Sarajevu održana je ekološka akcija. Akcija je organizirana od strane Katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije, Mreže mladih Novi Grad Alipašinog polja koji djeluju u okviru Islamske zajednice, Centra za mirovno obrazovanje/Pokreta za ekološko obraćanje, te  mladih župe sv. Luke.

Ove godine oko 50 volontera sudjelovalo je u akciji. Kordinatorice ovogodišnje eko akcije su bile Tea Pejičić ispred Katoličkih skauta i Amra Viteškić ispred Mreže mladih. Očišćeno je dvorište Crkve i Džamije, te velikog parka na Alipašinom polju, a volonteri su posadili „Drvo prijateljstva“ koje je zasađeno ispred dvorišta Crkve. Nakon ove aktivnosti održane su igre za sve sudionike akcije, te upriličen prigodni domjenak. Također, u pripremi organizaciji i provedbi same akcije dali su svoj doprinos vlč. Željko Vlajić, župni vikar Ante Ljulj i efendija Muhamed Tvrtković.

Tea Pejičić istaknula je da su svi dali svoj puni doprinos u organiziranju i sudjelovanju u aktivnostima – “Na ovaj način doprinosimo stvarnju boljeg i lijepšeg okružja. Mladi se upoznavaju i razvijaju prijateljstva kroz zajednički rad. Ovakve akcije su jako bitne za mlade i sve sudionike jer se time stvara bolja i ljepša slika za sve nas. Također moram istaknuti skaute Vrhbosanske nadbiskupije koji su se odazvali u najvećem broju.”

Amra Viteškić istaknula je kako ovo nije prva akcija nego se kontinuirano nastavlja duži niz godina.  – „U ovoj akciji smo vidjeli priliku stvaranja bolje slike našega naselja, te stvaranja novih prijateljstava, čime svi zajedno doprinosimo. Pored toga što smo očistili naše naselje, zajedničkim uređenjem dvorišta crkve i džamije jačamo međureligijske odnose.“

Voditelj skauta Vrhbosanske nadbiskupije Domagoj Andrijanić izjavio je: „Katolički skauti prepoznali su 72 sata bez kompromisa kao neizostavno djelovanje skauta. Već duži niz godina sudjelujemo u organizaciji i provedbi same akcije. Smisao katoličkog skautizma je odgajati mlade ljude u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, a to je ujedno i  temelj  katoličkih skauta.  Ono po čemu se katolički skauti razlikuju od ostalih  je činjenica da oni ne vole biti u zatvorenom prostoru, već djeluju u prirodi, na otvorenom. Kroz prirodu, floru i faunu upoznaju Boga. Skauti imaju prepoznatljive uniforme, prolaze različite obuke, a jedan od važnih segmenata je ekološko djelovanje i briga za okružje.“

Svi sudionici su zajedničkog stava da se ovakve akcije doprinose stvaranju dobra te da se moraju nastaviti  i u budućnosti.

Domagoj Andrijanić