Budi milosrdan! – Show mercy!

mirObucite se u iskreno milosrđe!” (Kol 3,12)

Dragi prijatelji riječi,

Jedan od Vas mi je prije par tjedana pisao o svom iskustvu iz djetinjstva. Napisao je: “Bio sam još u osnovnoj školi. Jedan školski kolega mi je učinio nešto lose. Bio sam povrijeđen i strašno ljut. U silnoj ljutnji rekao sam tom drugom dječaku: „Neće to tako proći! Skupo ćeš mi platiti!“ Moje srce je bilo ispunjeno lošim mislima i mislio sam: „Kada mu budeš vratio, bolje će ti biti.“ Tako sam sljedećeg dana nešto loše učinio tom kolegi. Ali mi tada nije bilo bolje! Upravo suprotno! Osjećao sam se još lošije i nisam se mogao pomiriti sam sa sobom.“

Koliko drugačije zvuči savjet Apostola Pavla: „Obucite se u iskreno milosrđe!“Prije toga on podsjeća čitatelje da ih Bog ljubi i da su odabrali živjeti svetost. To znači da svakodnevno žive po Božjim pravilima. Ali to čovjeka košta i sve je samo ne jednostavno. Jedno od ovih pravila je da nikad na zlo ne uzvraćamo zlim. Umjesto toga, Isus nas bodri da se ugledamo na Božje srce, kako bismo suosjećali s nevoljama i patnjama drugog čovjeka. Kada nam netko učini nepravdu, onda je ta osoba u sebi zarobljena i sama nije slobodna. Budimo zato oprezni da i sami ne zapadnemo u kandže ovog ropstva. Zato je dobro ne reagirati odmah, nego prvo otići Isusu i sve mu ispričati. U njegovoj blizini naše srce će se umiriti. Otkrit ćemo neki novi pogled na situaciju i –ako je sve uredu – moći ćemo biti milosrdni prema drugome. Dok god se prepuštamo lošim mislima, naša sposobnost za ljubav je blokirana. Kada mi, naprotiv, predamo sve ove misli Isusu, on nam pomaže da nađemo milosrđe u srcu i da Dobro prevlada Zlo.

Jedna grupa mladih ljudi me nekoliko puta iznevjerila. Bio sam zaista povrijeđen. U sebi sam vrištao. Okrivljivao sam ih i osjećao kako se moje srce sve više zapliće u mrežu negativnosti.
Molio sam se Isusu i zamolio ga za pomoć. Razumio sam glas u sebi: Tvoja ljubav mora biti većaod njihove krivnje. Inzistirao sam da se nađem s njima. Pustili su me da dugo čekam. Napokon sam došao na sastanak. Moje srce je bilo oslobođeno svake borbe. Osjetio sam veliko milosrđe u mom srcu, s njim sam se mogao naći s mladima. Ono što je proizašlo je ogromna radost! Uvijek se isplati izabrati taj put. Zato: Budite milosrdni! – Show mercy!

Za OnWordTeam    
Meinolf Wacker