Budite veliki i služite!

mirTko želi biti prvi, neka bude sluga svima!” (Mk10,43)

Dragi prijatelji riječi,

Blizu kuće mojih roditelja, živjela je jedna stara žena koja je jako, jako voljela nas djecu. Gdje god je mogla, davala nam je male znakove svoje naklonosti. Puno smo je voljeli. Kad bismo rano ujutro krenuli negdje na odmor, mogli smo uvijek biti sigurni da će u njenom stanu gorjeti svjetlo. Ona je ustajala kako bi nam mahnula i poželjela dobar provod. Svjetlo u njenon stanu mi je ostalo u pamćenju. Ono je stajalo i stoji kao znak svjetla u našim srcima.

Dragi prijatelji riječi, ono što je bitno u ljubavi je ljubav. Često su mali ti koji nam mogu biti vođe. Njihov život pokazuje ono što je Papa Franjo mislio kada je u svojoj propovijedi u Sarajevu prošle godine pozvao na izgradnju mira s „uslužnim stavom i akcijom“. Dvojica braće iz jedne azijske države su pobjegli kod nas u Njemačku i tu zatržili azil. Njihovi zahtjevi su odbijeni. O mučenjima koja su preživjeli gotovo da nisu govorili u sudskom postupku jer, zbog stida pred ženskim tumačem, nisu željeli otvoreno pričati o tome što im se dogodilo. Stoga je njihov zahtjev za azilom odbijen kao neutemeljen. Jedan srednjevječni čovjek, i sam pogođen bolešću i životnim nedaćama, ih je uzeo sebi. On je bio njihov „izbjeglički kum“. On ih je redovno posjećivao i sve više zadobijao njihovo povjerenje. Organizirao je psihološku procjenu i pratio oba mladića na svim medicinskim i sudskim posjetama. Bio je njihov brat! Zahtjevi za azilom oba mladića su u drugom pokušaju, zahvaljujući ljubavi njihovog kuma ocijenjeni pozitivno. Oni smiju ostati. Oba brata su plakala kad su mi prenijeli vijest. Jedan od njih je rekao: „Takvu ljubav, kakvu nam je naš kum dao, nismo još doživjeli. On je za nas istinski brat!“

„Ono što je bitno u ljubavi je ljubav!“ Neka svaki dan iznova započnemo sa služenjem. Bit ćemo svjetski prvaci u služenju! Budite veliki i služite! – Be great and serve! Mi znamo već sada da ćemo na kraju svog života čuti Isusa: Ovo si meni učinio! Zato: Budite veliki i služite!

 

Za OnWordTeam    
Meinolf Wacker