MOŽEMO NENASILNO

Djelatnici na seminaruOd 1. do 3. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu održan je edukativni trening na temu Nenasilno djelovanje za djelatnike tog centra za mlade. Trening pod sloganom Možemo nenasilno održali su teolozi i supružnici Ana i Otto Raffai, članovi organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND). Kroz aktivno sudjelovanje ravnatelj i uposlenici NCM-a imali su prigodu razgovarati ali i upoznati više modela nenasilne komunikacije, te se tijekom vježbe informirati o više načina transformacije sukoba. 

Način djelovanja

Da je nenasilna komunikacija životni stav i način djelovanja, te da ga svatko treba smatrati snagom za otpor pasivnom prihvaćanju nepravednih stanja u društvu, kroz trodnevni trening djelatnici su učili o važnosti slušanja sugovornika. Dobre vibracije među NCM-ovim djelatnicima temelj su dobre komunikacije i odnosa s mladima s kojima surađuju, što je pokazao i program treninga. Prvi dio treninga bio je posvećen temama promatranja, parafrazi, važnosti komunikacije u „ja govoru“ te kontrolirani dijalog. Već sljedećeg dana sudionici su razgovarali o važnosti ponašanja svake osobe u sukobu, analizi te transformaciji sukoba, dok je posljednji dan treninga bio u znaku afirmacije sebe, značaja i važnosti nenasilnog izgovora kritike, davanja osvrta te evaluacije.

Dodatna edukacija

Tijekom treninga povezanost duhovnosti, društvenog angažmana i proučavanja očitovala se kroz sve radionice i vježbe na kojima je naglasak stavljen na poštivanje sugovornika, dobronamjernost, jasno suprotstavljanje nepravdi, hrabrost suočavanja s izazovima ali i na uvjerenje da uvijek postoji rješenje za bilo koji situaciju u kojoj se svatko može pronaći.
Svaki je čovjek sposoban sam ili udružujući se utjecati na sadašnjost kako bi rasla solidarnost, kako bi se njegovalo prihvaćanje različitosti, te ustrajalo u traženju novih načina rješavanja problema i sukoba bez dominacije jednih nad drugima.

Trening nenasilnog djelovanja za djelatnike NCM-a samo je dio njihove dodatne edukacije za što bolju i uspješniju suradnju u radu s mladima.

Josip Milanović