Emaus: Volonterizam kao životni stil

Skola volonterizmaU ponedjeljak 6. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u večernjim satima održan je sastanak Upravnog odbora Udruge katoličkih studenata Emaus. Kao točke dnevnog reda stavljeni su održavanje druženja u kripti crkve sv. Josipa na Marijin Dvoru te određivanje datuma predstojećih aktivnosti.Na sastanku su nazočili svi članovi Odbora.

Jednoglasno je odlučeno kako druženja u kripti treba nastaviti njegovati ali i tijekom ekstremnih temperaturnih minusa i za vrijeme ispitnog vremena privremeno obustaviti. Predsjednik Udruge Ante Kelavić je zaključio da je izrazito važno ponovno oživjeti druženja nedjeljom kako bi mladi svojom energijom i prijateljstvima uspjeli na jedan svjetovan ali i svet način pokazati građanima Sarajeva kako se na njih još uvijek može računati. Naime, u zadnje vrijeme broj osoba na druženju u kripti crkve je enormno malen zašto nije isplativo organizirati ih, a samim tim postaje upitna i uloga Emausa. 

Aktivnosti u budućnosti
Stoga, Odbor je u suglasnosti s Nadbiskupijskim centrom odlučio da se odrede datumi u kojima će studenti imati svojevrsne aktivnosti. Prva u nizu aktivnosti je organizacija Valentinova u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ koja će se održati u ponedjeljak 13. veljače. Nakon toga u nedjelju 19. veljače u kripti crkve sv. Josipa na Marijin Dvoru slijedi predavanje koje će održati jedan od profesora sa Sarajevskog Univerziteta te govoriti na temu ostanka ili odlaska mladih iz BiH. Novost je kako će se na druženju ponedjeljkom 20. veljače organizirati Pub kviz. Također, kao i ranijih godina Emaus će u prostorijama Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ 27. veljače organizirati druženje povodom Maskenbala. Za Valentinovo, Pub kviz kao i maskenbal bit će upriličene nagrade za one najbolje. 

Emaus će i ove godine, zajedno s župom sv. Josipa na Marijin Dvoru kroz korizmu organizirati molitvene susrete i pobožnost puta križa za sve studente grada kao i tradicionalnu humanitarnu akciju Mladi protiv gladi koja će se održati 10. i 11. ožujka. Dogovoren je i okviran datum Uskrsne duhovne obnove te je za predstavu odabran tekst studentice medicine Jelene Jukić pod nazivom „Što bi bilo kad Boga ne bi bilo?“.

Radionica o značaju volonterizma u životu mladih
Nakon sastanka Odbora djelatnik Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ Josip Milanović održao je prigodnu radionicu u sklopu projekta „Škola volonterizma“ povodom humanitarne akcije Mladi protiv gladi. Mlade koji su sudjelovali na radionici upoznao je o ovoj akciji i njenoj povijesti kao i o ljudskoj izgradnji kroz volontiranje. Kroz kratko predstavljanje značaja volonterizma i odgovornosti koju svaki volonter ima prilikom obavljanja zadataka, Josip je istaknuo kako svakome od prisutnih treba biti čast što imaju priliku volontirati i biti drugačiji od vršnjaka od kojih najčešće mogu čuti kako je bolje besplatno ležati, nego besplatno raditi. Kroz svoj motivirajući govor, osvrnuo se za stanje i problematiku mladih u našoj državi i velikom broju ljudi koji očekuju pomoći mladih, ali ohrabrio mlade da budu ustrajni u svojim idejama i ciljevima, jer veliki broj siromašnih očekuje upravo njihovu pomoći. Također, dao je smjernice na koji način prilaziti ljudima te kako što ljubaznije zahvaliti na dobivenim darovima. Istaknuo je nadu u što veći odaziv volontera Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, raznih stipendista te građana Sarajeva te pozvao sve mlade da svojim primjerom svjedoče kako je volonterizam životni stil svake mlade osobe, a ne samo definicija. 

Nikola Nikolić