Studijski posjet Veroni

Predstavnici BiH

Od 12. do 17. veljače u sklopu projekta INSIDE! održano je prvo studijsko putovanje koordinatora projekta i mladih u Veronu, na kojem su se sastali sudionici partnerskih zemalja ovog projekta Ambasadori Mira iz Albanije, Caritas Italiana iz Italije, te nositelj ovog projekta Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”

INSIDE! projekt, financiran od strane Europske Unije, je kreiran s idejom da pokaže mladim ljudima kako na kreativan način iskorištavati napuštene prostore uz očuvanje okoline i pravilno odlaganje otpada. Petodnevno studijsko putovanje započelo je kraćom radionicom o komunikaciji.

Načini komunikacije

Razgovaralo se o različitim načinima komunikacije danas, prije svega o načinima iskorištavanja sve popularnijih društvenih mreža, te o nekoliko načina transparentnog marketinga branda, tj konkretno partnerskih organizacija projekta INSIDE! Što se tiče same teme kreativnog iskorištavanja napuštenih prostora, pored zanimljivih i korisnih predavanja, sudionici su imali prigodu posjetiti nekoliko zanimljivih lokacija u Veroni.

Tako su vidjeli Il Museo dell’Adige, gdje se na starim zidinama nekadašnje carine između Venecije i Verone, a današnjeg kanu kluba, mogu vidjeti ilustracije jednostavnih priča iz bliže i dalje prošlosti vezanih uz rijeku, popraćene fotografijama. Tu se pored splavarenja i drugih aktivnosti kanu kluba održavaju i kulturna događanja.

Razmjenjujući iskustva

Osim tog značajnog primjera, imali vidjeli su i kazalište napravljeno u napuštenoj tvornici koja je služila za praksu zanata, coworking prostor, te dizajn namještaja. Pored primjera dobrih praksi koji su zasigurno probudili ideje i inspirirali, mladi iz tri zemlje imali su mogućnost provoditi slobodno vrijeme zajedno, razmjenjujući iskustva i ideje, a istodobno upoznavši talijansku kulturu. 

Ostaje nam da vidimo hoće li se nove ideje realizirati ako ne na isti, onda barem na način sličan talijanskim primjerima ekološki prihvatljivog iskorištavanja napuštenih prostora.

Minja Todorović

Svi zajedno