Duhovna obnova u Centru za mlade “Ivan Pavao II.”

Zajednicka fotkaProteklog vikenda u razdoblju od 10. do 12. ožujka u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održana je duhovna obnova na kojoj su nazočili djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, vijećnici Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, animatori-instruktori, članovi Fondacije za stipendiranje studenata Fonss, članovi Udruge katoličkih studenata Emaus, vršnjački edukatori te mladi iz studentskog doma Ivan Merz.

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, uz koncelebraciju prof. dr. Šime Maršića, vlč. Vlatka Rosića, don Danijela Vidovića i vlč. Bojana Ivešića, započela je duhovna obnova nakon koje je uslijedilo prvo razmatranje kardinala Puljića na temu Svetost-zrelost kroz koju je istaknuto nekoliko simptoma (tugaljivost, ljubomora, osjećaj rutine, mrmljanje i sl.) zbog kojih je čovjek danas najčešće razočaran i koji upozoravaju na probleme. Nazočne je pozvao na kvalitetnije upoznavanje sebe, kako bi otklanjanjem ovih simptoma postali boljim kršćaninom.

Dugi dan duhovne obnove započeo je razmatranjem na temu Tražimo Isusa ističući kako se temelj nade i sigurnosti nalazi u Isusovom uskrsnuću, Onoga koji se utjelovio u našu stvarnost. Jer ako otvorimo svoje srce i oči, vrlo lako će Isusa pronaći u liturgijskim činima, u Euharistiji, u svećeniku, trajnoj prisutnosti Euharistijskim prilika, u sakramentima, u molitvi zajednice, bratu, poglavarima, u nama po našoj savjesti, u obraćenju srca ali i prebirući krunicu.

Mladi slusaju kardinalaNaglasivši da je recept za što uspješniji i lakši život ljubav iz koje smo stvoreni, započeo je i treće razmatranje o ljubavi ističući kako smo iz ljubavi za ljubav stvoreni, te kako ljubav trebamo dokazati više djelima nego riječima. Nakon sv. mise koju je predslavio kardinal Vinko Puljić, a koju je, kao i dan ranije, animirao bend mladih Emaus, te večere, program drugog dana duhovne obnove završen je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U nedjelju, 12. ožujka, posljednjim razmatranjem kardinal Puljić osvrnuo se na znak Presvetog trojstva, razgovarajući sa sudionicima o važnosti vremena, izgovorenih riječi ali i prilika koje nam Bog pruža svakodnevno. Podsjećajući na ljutnju koja nas zasljepljuje i uništava, oholost kojoj se Bog protivi te izostanku oprosta, vrhbosanski nadbiskup tijekom razmatranja pozvao je sve nazočne da ne izgube tri stvari u životu: nadu, mir i poštenje.

Tijekom duhovne obnove istaknuo je kako u životu svatko mora cijeniti nekoliko najvrjednijih stvari u životu: ljubav, obitelj, zajedništvo, prijateljstvo i ljubaznost u ophođenju. Jer ako to cijenimo, dodao je, onda je vrlo jednostavno u životu ostaviti mjesta i za stvari koje izgrađuju našu osobnost, a to su odanost Bogu, iskrenost te vjernost.

Duhovna obnova završena je sv. misom te zajedničkim fotografiranjem sudionika.

Josip Milanović