Uspješno održano prvo predavanje polazanicima projekta “Iuvenes Fructus”

Iuvenes Fructus predavanje 1U sklopu projekta Iuvenes Fructus, koji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ realizira u suradnji s poduzećem Zorg-In i Srednjom strukovnom školom Orašje, u subotu 11.ožujka, Kornici je održana prva edukacija polaznika na temu Podizanje voćnjaka.

Program je započeo teoretskim predavanjem profesorice Gorane Blažanović o principima sadnje novih voćki, te je nakon kratke pauze nastavljen predavanjem o primjeni tih principa na primjeru jabuke. U sklopu predavanja održana je i kratka neformalna diskusija gdje su polaznici imali priliku razriješiti eventualne nejasnoće iz predavanja.

Iuvenes Fructus predavanje 3Nakon ručka, predavači i polaznici su u primjerenoj opremi edukaciju nastavili u voćnjaku Zorg-In-a, gdje su ih dočekale pripremljene sadnice mladih jabuka i sav potrebni materijal za sadnju. Unatoč lošim vremenskim prilikama, polaznici su pokazali mnogo entuzijazma za učenjem, te su voćnjak Zorg-In-a obogatili s 20 uspješno zasađenih novih stabala jabuke.

Program je završen uz osvježenje i razmjenu iskustava u prostorijama Hrvatskog kulturnog sportskog društva Kornica, uz dogovor za naredni termin edukacije. Sljedeća grupa polaznika okupit će se već sljedeće subote, 18. ožujka kada će se upoznati s principima podizanja novih voćnjaka, baš kao i prva grupa.

Podsjećanja radi, projekt ima za cilj educirati mlade te raditi na njihovom osnaživanju u poljoprivredi(voćarstvu). Tijekom godinu dana njih 20 zajedno će učiti, raditi, steći radne navike i na kraju programa imati priliku biti izabrani za pet najboljih polaznika koji će dobiti poticaj za pokretanje vlastitog biznisa.

Monika Malbašić

Iuvenes Fructus predavanje 2