Međureligijska radionica u suradnji s Centrom za edukaciju i istraživanje „Nahla“

Nahla 3U nedjelju 26. ožujka u prostorijama Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“ održan je susret mladih različitih vjerskih i etničkih pripadnosti, na kojem je sudjelovalo 26 aktivnih članova Kluba mladih „Tignum“ koji djeluje u okviru Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“, članova projekta „Koračajmo zajedno“, te studenata Fakulteta Islamskih Nauka.

Na početku radionice nazočne mlade pozdravili su Amina Šljivo Bećić u ime Kluba mladih „Tignum“ i koordinatori projekta „Koračajmo zajedno“ Nadežda Mojsilović i Alija Gušić, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“.

Nakon međusobnog upoznavanja i predstavljanja svih sudionika, uslijedila je podjela u skupine, gdje su se mladi natjecali u znanju o Pravoslavlju, Katoličanstvu i Islamu. Kroz kviz znanja mladi su se upoznali s različitim karakteristikama tri konfesije. Program je obogatila i vježba tijekom koje su se sudionici radionice kroz siluetu druge osobe, mogli poistovijetiti s istom, o tome kako se ta osoba osjeća, što želi uraditi i u čemu najviše uživa. Kroz ovu vježbu koju su igrali u parovima, sudionici su došli do zaključka kako je vrlo često teško uživjeti se u ulogu druge osobe, ali isto tako uvidjeli kako mnogi imaju zajedničke interese i želje. 

Nahla 2Posljednja aktivnost programa radionice bilo je grupni rad, kroz tzv. Interfaith cafe, gdje je svaka skupina dobila temu za razgovor, gdje su trebali slušati s razumijevanjem bez obzira na to da li se slažu ili ne s tuđim stavovima. Neke od tema o kojima su mladi diskutirali su Duhovnost mladih u svakodnevici – kako se očituje, koliko dnevno, kako danas mladi prakticiraju svoju duhovnost, što im je najveći izvor inspiracije i motivacije koju crpe iz vjere. Osim ovoga, mladi su razgovarali i na teme koja uvjerenja opstruiraju mir u svijetu, kako nas naša vjera motivira na društveni angažman?

Po završetku radionice svoja razmišljanja i utiske o ovom susretu podijelilo je nekoliko sudionika, ističući značaj ovakvih susreta i radionica, jer je ovo nešto pozitivno što se događa u našem društvu bez obzira na sve negativnosti u medijima koje svakodnevno možemo čuti. Također su naglasili da naše različitosti ne smiju biti prepreka u druženju među mladima različitih vjeroispovijesti, već da budu nešto će činiti naše bogatstvo.

Nahla 1Nadežda Mojsilović