Isus – odgovor nad svim odgovorima

animatori21. i 22. travnja 2017. godine u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održana je četvrta formacija škole animatora „Mladi za mlade“ Vrhbosanske nadbiskupije. Na njoj je sudjelovalo 44 mladih iz dvadeset župa.
U fokus je stavljena duhovna dimenzija animatora tako da se u mnogome ovaj susret poistovjećuje i s duhovnom obnovom. Mladi su kroz radionice Isus, Kako ja danas mogu biti sličan Isusu, Služenje i dr. dobili priliku dublje razmisliti o svojoj vjeri i odnosu s Isusom Kristom te isto izraziti na kreativan način.

Vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM „Ivan Pavao II.“ prvu večer predvodio je klanjanje pred Presvetim prilikom kojeg je stavio naglasak na blizinu Isusa Krista i Njegove ljubavi svuda oko nas. Drugi dan formacije vlč. Maršić održao je mladima radionicu o sastavnim dijelovima sv. mise, a već istoga dana, podjeljeni u manje skupine, animatori su dali svoj doprinos svetom misnom slavlju koje je uslijedilo, i to na način da su samostalno osmislili pojedine dijelove: molitvu vjernika, ministriranje, prinos darova, čitanja te glazbeni dio. Naposredno prije sv. mise upriličeno je pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed za koju su na raspolaganju bili vlč. Šimo Maršić, vlč. Ilija Orkić i vlč. Dražen Kustura. Sv. misu je predvodio vlč. Jakov Kajinić. Umjesto propovijedi, dvoje animatora, Valentina Brkan i Ognjen Gajić s prisutnima su podjelili svoje iskustvo života s Isusom Kristom, koje donosimo nastavku:

animatori2Bože, hvala Ti na najvećem daru, a to je život. Dok nisam upoznala Tebe, nisam uvidjela njegovu pravu vrijednost. Često sam lutala dugim, tamnim ulicama života tražeći svjetlost, tražeći nešto što će moju praznu i izgubljenu dušu napuniti i vratiti na pravi put. Zašto sam tu? Zašto baš ja? Zašto sam sama? Čemu bol? Suze? Zašto se sve dobro što učinim za druge vrati bolom? Zašto postojim, a sutra ću možda biti zaboravljena? Kao trag u pijesku nestat ću. Otkuda taj strah i otkuda mi tako velika snaga? Vremenom sam shvatila, to si Ti. Vidio si moju stopu i u Tvojim očima ona je trajna i nezaboravna. Iza svakog mog koraka si stajao Ti. Moja unutarnja snaga, moja potpora, moja svjetlost u tami. Spoznajući Tebe sve ima smisla. U Tvojoj boli spoznala sam svoju bol. U Tvojoj muci spoznala sam svoju muku noseći teški križ života. Ti si umro za mene, a ja živim za Tebe. Isuse to je odgovor nad svim odgovorima koji su vodili dugu bitku u mojoj glavi. Jer tko hodi Tvojim stazama njegov trag nikada neće biti izbrisan. (Valentina Brkan)

Isuse Tvoj sam vjerni sluga. Moja si nada i spasenje. Svaka kušnja Tvoja je poruka jer si bio tu kroz loše dane. Kada nije bilo nikoga pružio si mi utjehu kroz molitvu, kroz svoju riječ. U trenu do sna preporučim Ti se, jer Ti znaš. Ti si snaga moga uma i vjere. Moj si put, vjerno Te pratim skrivajući se u Tvojoj sjeni. Čuvajući me od loših stvari pomažeš mi nositi moj križ. Hvala Ti što si čuo moje molitve jer Tebi vjerujem. Zbog tebe sam to što jesam, uz Tebe sam ja. Moj talent Tvoj je bezuvjetni dar. Isuse Tvoj sam sluga, a moj si pratitelj. Ti si put, istina i život. (Ognjen Gajić)

animatori 3Animatori su tako završili temeljnu formaciju koja se sastoji od četiri vikend susreta. Svojim trudom i zalaganjem pokazali su da su uistinu jedna hrabra generacija koja može, hoće i već čini puno.
Pred njima je još specijalizacija koja će biti održana u srpnju ove godine. Veliko je bogatstvo Vrhbosanske nadbiskupije imati ovoliki broj mladih okupljenih u osobi Isusa Krista koji su svakodnevno, spremni svjedočiti svoj poziv i Evanđelje.

Kristina Čuturić