Zanimljivo predavanje o morfologiji voćki u Kornici

Kornica predavanje 5Niske temperature nisu spriječile polaznike na projektu Iuvenes Fructus da se u subotu 22. travnja još jednom okupe u Kornici. Prof. Gorana Blažanović održala je predavanje na temu Morfologija voćki, kroz koje je polaznike upoznala s građom i razvojem biljki. Voditelji edukacije smatrali su bitnim upoznati buduće mlade poljoprivrednike s ovom temom, te su se potrudili primjereno im približiti stručne pojmove uz dodatak video isječaka s mikroskopskim prikazima.

Nakon pauze i ručka, sudionici su posjetili voćnjak Zorg-In, gdje je Jozo Miletić, voditelj praktičnog dijela edukacije, polaznicima na konkretnim primjerima pokazao ono što su čuli na predavanju – građu voćke, različite faze razvoja, te razlike u morfologiji među različitim sortama. Polaznici edukacije imali su priliku vidjeti i zamke za insekte koji mogu narušiti pravilan razvoj biljke, a nakon toga i tradicionalni pogon za preradu voća u rakiju, gdje su polaznici mogli čuti više o postupku prerade.

Kornica predavanje 3Pred kraj susreta, zaustavili su se i u životinjskoj farmi u Kornici, gdje smo vidjeli konje, krave, i nove članove farme- dva janjeta. 

Ovim terminom edukacije završeno je predavanje o morfologiji, a već sljedeći tjedan, u subotu 29. travnja polaznici iz Orašja i Novog Sela- Balegovac će slušati predavanje na temu Fiziologija voćki.

Monika Malbašić