Kiseljak- Današnji ritam života nosi sa sobom i velike izazove

Druga radionica Klik Kiseljak 2 ValentinaU četvrtak, 27. travnja u prostorijama Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku, za učenike medicinskog, farmaceutskog i hotelijersko-turističkog smjera održana je druga od tri radionice u sklopu projekta Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje.

Nakon uspješno održane radionice na temu Slobodno vrijeme, na drugoj radionici, podijeljeni u dvije skupine vršnjački edukatori Valentina Gluvić, Franka Miloloža, Strahinja Savić i Josip Milanović, koordinator projekta su učenicima razgovarali su na temu Općenito o ovisnostima i ovisnost o internetu.

Kroz interaktivno sudjelovanje učenika, vršnjački edukatori su mladima su razgovarali što je to ovisnost, te pokušali identificirati koje su to najčešće opasnosti kojima su izložene osobe svakodnevno. Da moderno vrijeme i razvoj civilizacije sa sobom nosi i nove stilove i načine života, složili su se i učenici strukovne škole Fojnica u Kiseljaku, koji su naglasili kako današnji ritam života nosi sa sobom velike izazove. Upravo zbog toga izazov je modernog svijeta suočavanje s problemom ovisnosti i radom na prevenciji istih.

Druga radionica Klik Kiseljak 8 FrankaTijekom radionice, učenici su morali naznačiti koje su to pozitivne, a koje negativne stvari koje internet nosi sa sobom, ističući kako unatoč tome što nam pruža brzu i lakšu dostupnost informacija, što je izvor zabave, što omogućava razmjenu iskustava, mišljenja i informacija, potiče razvoj kreativnosti, s druge strane skriva mnogo opasnosti, od zloupotrebe osobnih podataka, uzima previše slobodnog vremena mladima, često je mjesto za širenje govora mržnje, vrijeđanja i sl. 

Na kraju radionice, zaključili su kako se internetom koriste mnogi u svrhu učenja, teško je odoljeti umjerenog korištenju ovog medija, te kako smanjenjem broja sati provedenih na internetu moguće je i smanjiti opasnost od pojave ovisnosti.

Josip Milanović