MLADI VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE NA 10. SHKM U VUKOVARU

SHKM 1Pod geslom Krist, nada naša, u Đakovačko-osiječkoj nadbiskupiji održan je 10. Susret hrvatske katoličke mladeži, u razdoblju od 29. do 30. travnja 2017. godine, na kojemu je sudjelovalo oko 30 000 mladih, među kojima je bilo i 1250 njih iz 42 župe Vrhbosanske nadbiskupije.

Prvi dan Susreta mladi su proveli u župama Đakovačko-osiječke nadbiskupije, gdje je bio upriličen prigodan duhovni program, dok su se u nedjelju, 30. travnja, uputili u grad Vukovar, u kojemu je bio vrhunac ovog jubileja hrvatske mladeži. Nedjeljni program je započeo okupljanjem na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, gdje je oko 10 000 mladih izreklo molitvu za poginule branitelje Vukovara. Kao završni čin molitve koju je predvodio predsjednik Odbora HBK za mlade zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, počast je odana i simboličnim paljenjem svijeća kod središnjeg križa, što su učinili predstavnici svih (nad)biskupija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U ime mladih Vrhbosanske nadbiskupije, svijeću je zapalio Toni Sandro Martić.

shkm 2Nakon molitve, formirana je procesija na čelu sa SHKM križem, koja je vodila do dvorca Eltz, ispred kojeg je 30 000 mladih bilo okupljeno oko euharistijskog stola. Na samom početku misnog slavlja, koje je predvodio đakovačko-osiječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, okupljene je pozdravio apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico, koji je prenio i poruku pape Franje hrvatskoj mladeži. U svojoj homiliji nadbiskup Hranić je potaknuo mlade da u njihovim životima zaživi geslo ovoga Susreta jer uskrsli Krist ne nudi praznu utjehu u teškoćama života, nego uvijek iznova pruža novu perpektivu i novu nadu. Nakon molitve vjernika koju su izrekli mladi iz različitih (nad)biskupija, uslijedio je prinos darova na oltar. U ime Vrhbosanske nadbiskupije, Ines Šimunić je prinijela zemlju, kao simbol zahvalnosti Gospodinu za tlo na kojem obitavamo i od kojeg primamo plodove.

shkm 3
Na koncu misnog slavlja, prije završnog blagoslova, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK-a Želimir Puljić objavio je da će domaćin sljedećeg, jedanaestog Susreta hrvatske katoličke mladeži biti prijestolnica Hrvata – Zagreb.
U poslijepodnevnim satima, mladi su imali priliku sudjelovati na prigodnom programu koji je bio organiziran u cijelome gradu, ali i upoznati znamenitosti Vukovara, vozeći se turističkim autobusima ili ploveći Dunavom.

shkm 4

Kruna susreta bio je završni SHKM koncert, na kojemu su nastupili Božja pobjeda, Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Miroslav Škoro i Opća opasnost.

O značaju ovog velikog događaja za mlade i njihov duhovni rast, progovorili su mladi iz različitih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije:
Ovaj susret katoličke mladeži u Vukovaru je bio drugačiji od ostalih jer je prenio na nas mnogo emocija. Osjetili smo djelić njegove boli, ali i ljubav prema Bogu i domovini. Nadam se da je naš dolazak pod geslom “Krist, nada naša”, pružio Vukovaru ljubav i nadu, kao što je on pružio nama. (Sonja Vidović, Fojnica)

shkm 6
Ovo malo putovanje počelo je u subotu 29. travnja, kada smo ispred župnog ureda krenuli  framaši, duhovni asistent fra Julijan Madžar i moja malenkost. Kada smo došli u Vinkovce, bili smo smješteni kod obitelji koje su nas srdačno primile. Tijekom putovanja slušali smo himnu Susreta koja me je potaknula na razmišljanje o značenju riječi nada, pjesma i snaga. Nada – Isus Krist je izvor nade koji će nam dati potpunu radost i mir u vjeri da napredujemo u snazi Duha Svetoga. Pjesma – da Krist bude naša pjesma koju ćemo pjevati u svakom trenutku našega života. Snaga –  Krist koji će uvijek biti tu za nas u svakoj boli, tuzi, razočarenju te prilikom svakog koraka koji načinimo u našem životu. Ovaj Susret donio mi je puno iskrenih zagrljaja, novih prijatelja i što je najvažnije učvrstio je moju vjeru jer vjera je jamstvo za ono što se nadamo, dokaz za one stvarnosti koje ne vidimo. (Valentina Valjan, Ovčarevo)

shkm 7Još jedna stranica moga života bila je ispisana. Ovoga puta naslov priče je bio “Deseti jubilarni Susret hrvatske katoličke mladeži” koji se održao u Vukovaru, gradu heroja, gradu nade. I upravo ovaj grad trebao bi nam biti uzor, znak da se nada nikada ne smije izgubiti, pa makar i izgledi bili drugačiji. Kao što Vukovar simbolizira nadu, tako i Isus Krist nadu našu, Nadu koja je došla na svijet kako bi nas spasila. Stoga, dragi mladi, kad god budete imali probleme, znajte da niste izgubili, samo je potrebno obratiti se Kristu. (Marijan Mikolić, Domaljevac) 

shkm8

Sretna sam što sam mogla biti dio ovog Susreta. Za mene je to bilo duhovno obogaćenje. Upoznala sam i nove ljude, nove običaje, nove krajeve… Ovo ću pamtiti cijeli život! Već željno iščekujem SHKM koji će se održati u Zagrebu! (Ana Cvitan, Gromiljak)

shkm9

M.P.