Mladi – graditelji suživota

mladigraditelji 1U razdoblju od 12. do 14. svibnja 2017. godine, u Sarajevu je održan međureligijski i interetnički seminar Mladi – graditelji suživota. Organizaciju seminara, na kojemu je sudjelovalo oko 50 mladih iz različitih mjesta u Bosni i Hercegovini, iznio je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., uz financijsku podršku Američke ambasade. Na samom početku seminara, okupljene su pozdravili Renata Vrdoljak, zamjenica ravnatelja NCM „Ivan Pavao II.“, Rahela Džidić, predstavnica Američke ambasade i jerej Mladen Drobnjak, rukovoditelj pravoslavnog centra za mlade u Istočnom Sarajevu. Također su mlade pozdravili i uputili u program seminara i koordinatori projekta Koračajmo zajedno Nadežda Mojsilović, Alija Gušić i Marija Puljić. U nastavku je uslijedila radionica koja je za cilj imala upoznavanja sudionika, a koju su predvodili vršnjački edukatori Miloš Golijanin i Duška Kovačević.

seminar3

Drugi dan seminara započeo je sesijom koju je predvodio mladi islamski teolog i vršnjački edukator na projektu Koračajmo zajedno Ahmed Tabaković. Ahmed je u svom izlaganju ukratko predstavio povijest islama, istaknuvši da islam naučava da svakog čovjeka najprije treba promatrati kao osobu koja je vrijedna i koju je Bog kao takvu stvorio, a tek onda kroz vjersku pripadnost koja ga dodatno određuje. Također je pozvao mlade da više proučavaju povijest međureligijskog dijaloga, a manje povijest sukoba, potaknuvši ih na prepoznavanje perspektive koju posjeduje zemlja u kojoj žive.

seminar4

 U drugom dijelu sesije, uslijedila je radionica „Na kavi s prijateljem muslimanom“, prilikom koje su mladi mogli diskutirati s vršnjačkim edukatorom ispred Islamske zajednice o gorućim temama koje se odnose na islam u suvremenom dobu.

mladigraditelji 2
Drugu sesiju predvodila je katolička teologija Božana Ivelić – Katava, koja je podsjetila mlade na njihov veliki zadatak u procesu izgradnje mira u Bosni i Hercegovini, te da pravi vjernik ne bi trebao imati problem u prihvaćanju drugoga. Također je istaknula da sve vjere u svojoj srži pozivaju na mir, te da se religija često kroz povijest zloupotrebljavala, kao i sveti tekstovi, pogrješnim tumačenjem, što je naposljetku rezultiralo degradacijom međuljudskih odnosa.

seminar6
U poslijepodnevnim satima, sudionici su sudjelovali u cikličnim radionicama koje su na kreativan način osmislili vršnjački edukatori Igor Stanišić, Renata Glavnika, Haris Sarajlija i Strahinja Savić, tijekom kojih su, u manjim skupinama, imali priliku razgovarati o stereotipima i predrasudama s kojima se suočavaju u svakodnevnici, važnosti dijaloga među pripadnicima različitih vjera, kao i nužnosti njihove međusobne suradnje u kreiranju strategije socijalnog napretka Bosne i Hercegovine.

seminar5
U nastavku je održana treća sesija koju je predvodila pravoslavna teologija Olivera Jovanović, te koja je s mladima podijelila svoje dugogodišnje iskustvo rada na polju međureligijskog dijaloga, kroz aktivnosti Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine. Olivera je u svom izlaganju naglasak stavila na ljubav prema čovjeku i iskrenost. Kao zlo koje se nerijetko javlja u vjerskim skupinama, istaknula je licemjerje te nemogućnost dostizanja pomirenja dok pojedinac ne bude dosljedan tvrdnjama koje proklamira, podjednako unutar svoje uže zajednice i prilikom javnih okupljanja.

seminar7
U večernjim satima, vršnjački edukatori Martina Vidović i Haris Sarajlija pripremili su zabavni dio programa, čiju glavninu je činio pub kviz. Pitanja na koja su sudionici tražili odgovor odnosila su se na odrednice katoličanstva, pravoslavlja, islama i judaizma.
U nedjelju, 14. svibnja, mladi su imali priliku za obilazak stare urbane jezgre Sarajeva, te za sudjelovanje na sv. misi u Katedrali Srca Isusova, kao i na liturgiji u Sabornoj crkvi.
seminar8Nakon evaluacije i osvrta na cjelokupan seminar, ravnatelj NCM Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić pozdravio je mlade te im uručio potvde o sudjelovanju na seminaru, koje im ostaju trajan podsjetnik da trebaju biti nositelji mira i graditelji suživota u svojim lokalnim sredinama, svjesni da posjeduju snagu koja može trgnuti Bosnu i Hercegovinu iz okova prošlosti i učiniti njenu sadašnjost boljom, utemeljenom na bogatstvu različitosti.

seminar10

M. Puljić