Zajedništvo mladih iz BiH i Slovenije

Domacini gostima pripredili dobrodoslicuGrupa mladih članova Udruge katoličkih studenata (UKS) Emaus zaputila se 12. svibnja iz Sarajeva u Celje (Slovenija) na studijsko putovanje. Njih 15 uključujući duhovnika vlč. Ivana Butuma i Josipa Milanovića, djelatnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II., stigli su na odredište u poslijepodnevnim satima, gdje ih je dočekala topla dobrodošlica domaćina.

Oduševili predstavom
Bili su smješteni u Salezijanskom centru za mlade Don Bosko u Celju, gdje ih je dočekao duhovnik i upravitelj oratorija don Mitja Štefan Franc. Mladima iz Sarajeva poželio je dobrodošlicu i predstavio djelovanje Salezijanskog centra, a potom su ga gosti upoznali s djelovanjem UKS-a Emaus. Večer je završila druženjem uz smijeh, igre i međusobno upoznavanje.

Sljedećeg dana mladi su obišli Celjsku trđavu, a potom i muzej. Mladi su s oduševljenjem razgledali i uživali gledajući tragove daleke prošlosti, a onda su se uputili na Šmartinsko jezero gdje su u ugodnom društvu nastavili druženje i uživali u ljepoti prirode, te bogatstvima koje Slovenija nudi. U Centru su uslijedile pripreme za izvedbu predstave Što bi bilo kad bi Boga bilo koju su izveli članovi UKS-a Emaus. Njihovo predstavljanje izazvalo je oduševljenje publike, a onda su se zajedno s članovima salezijanske mladeži i ostalim gostima uputili na zajedničku molitvu koju je predvodio duhovnik Mitja. Zajedništvo mladih iz BiH i Slovenije učvrstilo se molitvom i zajedničkim izvođenjem pjesama – mladima iz Slovenije na gitarama su se pridružili i članovi Emausa Ante Kelavić i Mateo Bunjevac.

ZajedniCka molitva mladih iz Sarajeva i SlovenijeObogaćujuće uspomene

U nedjelju, 14. svibnja dan je započeo u kapeli Centra jutarnjim misnim slavljem koje su upotpunili članovi UKS-a slavivši Boga i zahvalivši na gostoprimstvu. Na kraju sv. mise uručili su darove domaćinima u ime mladih iz Sarajeva. Susret je završen ručkom, a onda su se mladi uputili prema Hrvatskoj, u Krapinu, te svoje putovanje obogatili još jednim turističkim posjetom prije povratka kućama.

Ovo me putovanje obogatilo u svakom smislu, najprije u duhovnom jer sam mogla osjetiti zajedništvo. Bez obzira na male jezične barijere, svi smo molili s istim žarom i pjevali pjesme s osmijehom na licu. Obogaćena sam i intelektualno zbog mnoštvo informacija koje sam dobila tijekom posjeta muzeju i tvrđavi, ali i novim poznanstvima i učvršćenim vezama s prijateljima s kojima sam putovala. Na kraju ovog divnog trodnevnog putovanja mogu samo reći da je ovo nešto što ću pamtiti cijeloga života“, rekla nam je Deana Relatić, rizničarka UKS-a Emaus.

Mladi u posjeti starog grada u CeljuŽana Matić- Gavran