PAPA FRANJO, HVALA TI!

Papa se obraca mladima 2Točno prije dvije godine glavni grad Bosne i Hercegovine posjetio je papa Franjo i po mišljenju mnogih bio je to jedan od najljepših trenutaka posljednjih godina koji se dogodio Bosni i Hercegovini u kojem su svi ljudi dobre volje ujedinili svoje snage kako bi u svijet poslali poruku mira. Tijekom posjete Sarajevu, sveti Otac pokazao je svoju jednostavnost, skromnost ne skidajući osmijeh s lica na ulicama glavnog grada BiH dok je veselo mahao građanima, bez obzira na njihove godine, vjersko i nacionalno opredjeljenje i sl.

Danas, dvije godine nakon posjete svetoga Oca, djelatnici Centra za mlade Ivan Pavao II. zajedno s ravnateljem prof. dr. Šimom Maršićem, slavili su sv. Misu zahvalnicu za pastirski pohod pape Franje Sarajevu i susret s mladima Bosne i Hercegovine.

Mir Vama slogan je koji je papa Franjo više puta ponovio tijekom posjete u Sarajevu pozivajući sve građane Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta na dijalog pun povjerenja, na otkrivanje bogatstva svakoga od nas. Osim odličnog pretprograma na Koševu koji je pripremio Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., te sv. Mise na kojoj je sudjelovalo 70 000 vjernika, posjet pape Franje Bosni i Hercegovini ostat će zapamćen po prvom povijesnom susretu s mladima na kojem je sudjelovalo više od 6 000 mladih koji su bili uključeni u trodnevni program Centra za mlade.

Što se to u životima onih koji su bili uključeni u organizaciju i susret s papom Franjom promijenilo, dvije godine nakon posjete Pape, teško je opisati. Jesu li poruke koje je sveti Otac ostavio mladima pronašle mjesto u životima svakoga od nas, vrijeme će pokazati no jedno je sigurno- dolazak pape Bergoglia od velikog je značaja za našu domovinu, posebno mlade.

Ivana slikaSvoje iskustvo sa susreta mladih s papom Franjom podijelila je i Ivana Klačar, djelatnica Centra za mlade koja je kazala: papa Franjo posjetio nas je u Centru za mlade prije 2 godine, a sjećanja su mi živa kao da je bilo jučer. Nije ni čudo, jer je to, što se mene tiče, zasigurno bio najljepši dan u Sarajevu koji ja do sada pamtim. Nikada ljepši, mirniji, radosniji i čistiji grad nisam doživjela. Stanovnici grada su bili nestrpljivi, 70 000 hodočasnika slilo se u Sarajevo da dočeka Poglavara Katoličke crkve i doživi radost susreta s njim i stoga ne čudi što je vladala odlična atmosfera, jer je papa oduševio sve čim je sletio na tlo BiH. Ja sam imala sreću i čast u ime svih mladih BiH uručiti papi Franji poklon prilikom susreta s mladima u NCM „Ivan Pavao II.“, te biti član organizacijskog tima. Susret s papom Franjom pamtit ću dok sam živa, nikad nisam upoznala srdačnijeg, toplijeg i skromnijeg čovjeka, koji obavlja i živi tako prevažnu službu, a koji je toliko otvoren i blizak na prvi susret.

Moj susret s papom Franjom trajao je samo nekoliko sekundi, razmijenili smo tek nekoliko riječi, ali uvijek ću se sjećati tog trenutka i osjećaja ponosa koji me je preplavio. I sad kad se prisjetim tog dana, trnci mi prođu od ljepote i radosti.

Zahvalna Bogu što sam imala priliku doživjeti susret s papom Franjom, ravnatelju dr. Maršiću što je vjerovao u mene i dao mi mogućnost da uručim poklon (molitve mladih), svima koji su nas podržavali i bodrili tijekom organizacije susreta s velikom ljubavlju i poštovanjem, sjećat ću se 06.lipnja 2015. i graditi mir i mostove prema ljudima, točno onako kako nam je to poželio papa Franjo u svom obraćanju mladima.“- bila je iskrena Ivana.

Sarajevo, 6. lipnja 2015. godine bilo je Centar svijeta. O Sarajevu, 6. lipnja prije dvije godine moglo se čuti samo najljepše i najbolje. Sarajevo, 6. lipnja dvije godine unatrag svijetu je poslalo snažno i jaku poruku- da unatoč tolikim ranjavanjima, strahovima i sivilu iznad nas, svatko od nas može dodati malo svoje životne boje i život ovdje na jedan dan učiniti ljepšim za sebe, ali generacije koje dolaze. Dvije godine poslije, osim sjećanja na sunčanu lipanjsku subotu ostaje nam još jednom reći- papa Franjo, hvala ti!

VNO 1234 papa i josipJosip Milanović