Mladi iz Kiseljaka sudjelovali na projektu INSIDE!

INSIDE Kiseljak 6Posljednje dvije radionice u sklopu projekta INSIDE! koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Bosni i Hercegovini uspješno su održane u Srednjoj strukovnoj školi Fojnica u Kiseljaku u ponedjeljak, 6. lipnja.

Radionice na kojima je sudjelovalo 65 učenika, a koje je vodio Stefan Terzić, vršnjački edukator imale su za cilj osvijestiti mlade učenike o važnosti reciklaže, ponovnom korištenju napuštenih prostorija, ali i ohrabriti i motivirati mlade da bude što aktivniji u svojim lokalnim zajednicama na promociji ekologije. Na samome početku radionice sve nazočne učenike pozdravila je gđa. Morena Bojo, pedagoginja škole nakon čega je učenicima predstavljam rad i djelovanje Centra za mlade Ivan Pavao II.

INSIDE Kiseljak 1Kroz interaktivnu radionicu, kreativne i edukativne vježbe i zadatke učenici su razgovarali o važnosti recikliranja, tj. izdvajanja materijala iz otpada i njegovo ponovno iskorištavanje. Da recikliranje donosi ekonomsku dobit ali i dobit u smanjenju zagađenja složili su se učenici koji su se osvrnuli i na problem napuštenih zgrada ili cijelih područja u jednome gradu. Stavljajući u upotrebu postojeće neiskorištene resurse, izbjegava se skupo demoliranje, izgradnja novih građevina, te potrošnja zemljišta i resursa. Nakon radionice učenicima je predstavljena ideja nastajanja projekta koji se osim u Bosni i Hercegovini realizira i u Italiji i Albaniji, te ljetna razmjena učenika koja će se održati ove godine u razdoblju od 21. do 30. kolovoza. 

Projekt INSIDE! nudi priliku mladima da se kroz radionice upoznaju s temama kao što su interkulturalni dijalog, zapošljavanje mladih, reciklaža, ponovno iskorištavanje napuštenih prostora, životna sredina te aktivno građanstvo. Osnovni cilj projekta je stvoriti posebne vještine kod mladih pri pronalasku i stvaranju prilika za posao, promovirati aktivizam kod mladih, razmjena međunarodnih iskustava te povećati osjećaj odgovornosti prema okolišu kod mladih u zajednicama odakle dolaze. Projekt „INSIDE!“ tijekom dvije godine trajanja projekta okupit će mlade iz Bosne i Hercegovine, Albanije, a projekt je podržan od strane Europske Unije kroz program Erasmus+.

INSIDE Kiseljak 5Gorana Lovrić