Nastavak suradnje između biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije

Frankfur NjemackaOd 11. -14.06., u Frankfurtu je održan susret partnera predstavnika biskupije Limburg i nadbiskupije Vrhbosanske Sarajevo. Ovo partnerstvo počinje još davne 1993. godine kada je tadašnji biskup Franz Kamphaus u jeku rata posjetio Sarajevo. Potom su, u sljedećih nekoliko godina pristizali kamioni humanitarne pomoći u Sarajevo. Za kardinala Vinka Puljića je to bila snažna poruka nade i zajedništva.

Ovaj susret u Frankfurtu je bio prilika da se kronološki prisjetimo važnih događaja koji su dio ovog partnerstva. Prezentacije i diskusije su bile podijeljene na četiri područja. Tako se razgovaralo o društvenoj pozadini i crkvenoj situaciji, o biblijsko-teološkim uporištima, o stanju u katoličkim vrtićima Caritasa, te o razmjeni mladih dviju biskupija.
Unutar ovih područja, predstavnici dviju biskupija su se dotaknuli povezujućih elemenata važnih za održavanje zajedništva i zajedničkog djelovanja s različitim, ali sličnim doprinosima.

Njemacka 2Tako se razmatrala važnost međureligijskog djelovanja, kako u BiH tako i u Njemačkoj, s obzirom na bogatstvo različitosti, te s obzirom na važnost razvijanja senzibiliteta prema različitim socijalnim vrijednostima i stvarnostima. Na koncu ovog druženja postavljena su ključna pitanja koja određuju smjer kretanja svakog od razmatranih elemenata koji nas ujedinjuju na ovom zajedničkom putu, te njihov budući razvoj.

Zaključci ovog sastanka će biti okupljeni u jedan dokument koji će biskup Georg Bätzing i kardinal Vinko Puljić potpisati kao Memorandum o razumijevanju. Ovom sastanku su nazočili članovi delegacije nadbiskupije Vrhbosanske : dr. Šimo Maršić odgovorna osoba za partnerstvo u ime nadbiskupijske Vrhbosanske, dr. Mario Bernadić predstavnik sinodalnih aktivnosti, dr. Tomo Mlakić predstojnik katehetskog ureda i član izvršnog odbora MRV-a, dr. Darko Tomašević dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, Minja Todorović djelatnica Centra za mlade i Marijana Martić djelatnica Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Minja Todorović