Započeo 10. ljetni ekumenski kamp “Friedensgrund”

fg4 CopyU četvrtak 27. srpnja 2017. godine, u župi sv. Ane u Radunicama, započeo je deseti ljetni ekumenski kamp mira Friedensgrund, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Kamp, koji je dio aktivnosti međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, okupio je mlade katolike i pravoslavce iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, s ciljem prevladavanja predrasuda koje su još uvijek duboko ukorijenjene u bosanskohercegovačko društvo. Kroz sljedećih devet dana zajedničkog života u kampu, mladi će imati priliku međusobno se upoznati kroz edukativni i zabavni program te otkrivati bogatstvo različitosti, ali i poveznice između njih, utemeljene Kristovom riječju.
fg1 CopyNa samom početku programa, mlade su pozdravile koordinatorice projekta Koračajmo zajedno  Nadežda Mojsilović i Marija Puljić. Također, okupljenima su dobrodošlicu izrazili i jerej Mladen Drobnjak, rukovoditelj pravoslavnog centra za mlade u Istočnom Sarajevu te vlč. Ilija Orkić, župnik župe sv. Ane u Radunicama. Nakon uvodnih pozdrava, koordinatorice su sudionike uputile u cilj, program i pravila kampa, a potom je uslijedila zajednička igra upoznavanja i podjela sudionika u male skupine. Svaka skupina, predvođena liderom – vršnjačkim edukatorom, imala je zadatak osmisliti zastavu koja će biti njen prepoznatljiv simbol tijekom devetodnevnog kampa.
fg3 CopyVečernji program, obogatila je Sarah Nedelec iz Belgije, volonterka zajednice Taize, koja je predstavila sudionicima međunarodnu kršćansku ekumensku zajednicu Taize. Ova zajednica svoje sjedište ima u istoimenom u malom francuskom selu u kojemu se okupljaju mladi iz cijeloga svijeta na zajedničku molitvu. Sarah je s mladima podijelila i svoje iskustvo volontiranja u Taize zajednici.
Nakon zajedničkog plesa, sudionici su dan završili zajedničkom molitvom u duhu Taize-a, kako bi zahvalili Gospodinu  za protekli dan, ali i kako bi se duhovno pripremili za brojne aktivnosti koje ih očekuju već sljedećega dana.

M.P.