SVIJET MIJENJA AKCIJA

kamp fg1 CopyTreći dan ekumenskog kampa Friedensgrund, 29. srpnja 2017. godine, u župi sv. Ane u Radunicama protekao je u znaku ekologije. U jutarnjim satima Marija Puljić je razgovarala sa sudionicima o ekološkim problemima današnjice te posebnoj kršćanskoj odgovornosti za očuvanje planeta Zemlje.

kampfg 2 U nastavku se mladima pridružio profesor biologije i kemije Mirko Matijević, s kojima su se zajedno uputili u obližnju šumu gdje je održana mala škola prirode. Profesor Mirko je podijelio svoje dugogodišnje iskustvo planinarenja i življenja u kontaktu s prirodom te upoznao mlade na koji način najbolje upoznati prirodu i  odnositi se prema opasnostima koje se javljaju tijekom boravka u šumama i planinama.
kamp fg3U popodnevnim satima, sudionici su imali priliku sudjelovati u ekološkim akcijama. Podijeljeni u dvije skupine, imali su zadatak staviti u ponovnu upotrebu već iskorištene stvari. Tako su djevojke, krosteći dekupaž tehniku, izrađivale ukrasne predmete, kao što su vaze, kutije za nakit i dr.

kamp fg5Istovremeno, dečki su iskorištenu plastičnu ambalažu iskoristili za izradu hranilica za ptice te su, koristeći prirodne materijale, pripremili hotele za kukce, koji će kukcima omogućiti da pronađu sigurno sklonište u obližnjem voćnjaku tijekom zimskog razdoblja.

kmapfg 4U drugom dijelu radionice, obje skupine su izrađivale eko cekere, koristeći stare majice, s ciljem smanjivanja upotrebe plastičnih vrećica. Na ovaj način sudionici su mogli vidjeti kako neznatnim kreativnim pothvatima mogu pridonijeti smanjenju količine otpada i učiniti djelić prostora ljepšim, imajući na umu da se malim koracima postižu veliki ciljevi.
kamp fg4Večernje sate obilježila je ugodna atomosfera uz film i grickalice, dok je počinku prethodila zajednička molitva u duhu Taize-a.

M.P.