Pregršt doživljaja u još jednom danu “Friedensgrunda”

fg 10Dana 02. kolovoza, osvanuo je još jedan dan u ljetnom kampu Friedensgrund u župi svete Ane u Radunicama, s naznakom već od jutra da će biti ispunjen brojnim novim iskustvima.

Naime, u jutarnjim satima svi kamperi su se nakon doručka, uputili ka Maglaju, gdje su najprije posjetili svetište Sv. Leopolda Mandića. Riječi dobrodošlice uputio im je vlč. Josip Jelić, koji je pozdravio sve mlade te ih upoznao s poviješću župe i značajem ovog svetišta za sve ljude u Bosni i Hercegovini bez obzira na vjeru ili naciju.
P1200028 CopyNakon ovog posjeta, mladi su krenuli ka pravoslavnoj crkvi Svetog Ilije Proroka koja je izgrađena u bizantskom stilu i predstavlja značajan kulturno – povijesni spomenik u Maglaju. Ovom prilikom, mladi su nazočili liturgiji povodom slave crkve te su se upoznali s običajima ovog slavlja. Po završetku liturgije, sveštenik je prilikom propovjedi pozdravio sve kampere te se zahvalio na dolasku.

P1200041 CopyNakon što su se osvježili, posjet je nastavljen u džamiju Kuršumlija. U džamiji je mlade dočekao imam Hidajet Talić. Svoju radost i oduševljenje zbog ovog posjeta imam je iskazao svojim porukama, gdje je naglasio da svaki čovjek treba činiti dobročinstva te da su ovakva druženja neophodna, pohvalivši rad svih osoba na kampu. Također je istaknuo da podržava skupove za mlade različitih vjeroispovijesti, jer je svaki čovjek Božje stvorenje, te da je nužno pronaći ono što nam je zajedničko i o tome razgovarati.
P1200045 CopyPo povratku u kamp, uslijedila je priprema za večernji program kako bi sve bilo spremno za župljane koji će posjetiti kamp. Program je započeo večerom koju je blagoslovio vlč. Ilija Orkić, a onda su uslijedili pozdravi ravnatelja NCM „Ivan Pavao II.“ vlč. Šime Maršića i jereja Mladena Drobnjaka.

P1200076 Copy Oni su brojnim gostima predstavili važnost ovakvih druženja i zahvalili se svima na pomoći i dolasku u posjet. Potom su se gostima obratili vlč.Ilija Orkić i načelnik općine Žepče Mato Zovko, koji su također pozdravili sve nazočne, istaknuvši zadovoljstvo zbog organizacije ovakvih kampova za mlade.
P1200085 CopyGosti su potom uživali u prezentaciji slika koja je predstavila sve ono što su mladi radili tijekom kampa, a onda su se predstavili i sami kamperi scenskim prikazom „Kviz znanja“ koji je sve nazočne nasmijao i oduševio.

P1200105 Copy Program je završen zajedničkom molitvom u duhu Taize-a kojoj su se pridružili i župljani, kako bi sami doživjeli način života u kampu prethodnih dana.