Antonio Topalović: Bogato iskustvo Mirovne konferencije u Poljskoj

Poljska 1Od 11. do 16. kolovoza u gradu Oswiecim (Auschwitz), u Poljskoj, održana je Međunarodna mirovna konferencija pod nazivom „On dealing with the past of Auschwitz burdened by violence“ koju je organizirala Njemačka fondacija Maksimilijana Kolbea. Među predstavnicima iz cijele Europe i Amerike, bio je i vršnjački edukator međureligijskog projekta Koračajmo zajedno te animator instruktor Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Antonio Topalović.

Prvi dan konferencije započeo je predstavljanjem agende konferencije, upoznavanjem predstavnika i međusobnim druženjem, dok je drugi dan bio posvećen posjetu kompleksu Auschwitz koji se sastojao od tri glavna kampa: Auschwitz I., administrativni centar, Auschwitz II. (Birkenau) kamp za istrebljivanje, i Auschwitz III. (Monowitz) radnički kamp. Sudionici konferencije su imali priliku upoznati se s Auschwitzom I gdje su obišli glavne blokove zgrada, danas petvorene u državni muzej koji podsjećaju svijet na holokaust i najveće stradanje u povijesti čovječanstva. Poslijepodnevni dio programa sudionici su posjetili kamp Birkenau, koji je predstavljao najveći nacistički kamp na svijetu gdje je ubijeno više milijuna ljudi, uglavnom Židova.
Poljska 2Sudionici su, pored posjeta kampovima, imali priliku čuti iskustva suočavanja s prošlošću sudionika iz različitih zemalja, gdje je ujedno i grupa mladih iz Bosne i Hercegovine sastavljena od četiri predstavnika religijskih zajednica pokušala upoznati sudionike s povijesno-političkom situacijom u zemlji te današnjim aktivnostima u procesu izgradnje mira.
Poljska 3Pored radnog dijela, sudionici su imali priliku i za duhovnu izgradnju te su nazočili obilježavanju blagdana sv. Maksimilijana Kolbea na mjestu njegova stradanja te posljednji dan sudjelovati na pobožnosti križnog puta kroz kamp Birkenau koji nosio simbolički naziv: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“
Antonio Topalović