Taizé: oaza mira mladih kršćana

Taize 1U razdoblju od 03. do 11. rujna, skupina mladih katolika i pravoslavaca, angažiranih na projektu Koračajmo zajedno, pod vodstvom koordinatorica Nadežde Mojsilović i Marije Puljić, sudjelovala je na putovanju, u čijoj srži je bio boravak u selu i ekumenskoj zajedinici Taizé u francuskoj pokrajini Saône-et-Loire.

Taize 2Na putu u Taizé mladi su najprije posjetili Ljubljanu, gdje ih je dočekao sveštenik Borislav Livopoljac koji ih je upoznao sa životom pravoslavne zajednice u Sloveniji te im pokazao crkvu posvećenu sv. Ćirilu i Metodiju. Put je potom nastavljen do Italije, gdje su mladi potražili prenočište u katoličkoj bogosloviji Milano Seminario di Venegono, a potom nastavili put za Francusku, preko planinskog masiva Alpa.

Taize 4
U ponedjeljak, 4. rujna mladi su stigli u Taizé međunarodnu redovničku i ekumensku zajednicu, koju je osnovao 1940. Brat Roger. Ova zajednica danas broji oko stotinjak braće, koji svakodnevno stoje na usluzi tisućama mladih ljudima koji su izabrali Taizé kao oazu mira i molitve na putu traganja za smislom, te stoji širom otvorenih ruku kršćanima iz cijelog svijeta, koji upućuju brojne molitve za osobne potrebe, ali i pomirenje kršćanskih zajednica.

Taize 5Da su se mladi iz Sarajeva osjetili kao doma odmah po dolasku u Zajednicu, bio je i razlog što ih je dočekao nekadašnji volonter Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Dario Radić, koji je odlučio provesti godinu dana volontirajući u Taizéu. Dario je mlade upoznao s programom i načinom života u Zajednici. Sastavni dio dana bile su jutarnje, podnevne i večernje molitve. Obilježje ovih molitvi jesu slušanje Božje riječi, ponavljanje meditativnih stihova i trenutci tišine koji su svakoj osobi važni za susret sa samim sobom i Bogom. Priroda Taizea predisponirala je ovo mjesto i kao izvrsnim za trenutke mira i promišljanja.

Taize 9
Svaki dan obilježavao je biblijski uvod, a potom je slijedio rad po skupinama, tijekom kojeg su mladi iz različitih država svijeta u malim skupinama zajedno razmišljali o Božjoj riječi, međusobno dijelili iskustva vjere i osobnog traženja. Mladima iz Bosne su osobito bili važni za vlastitu izgradnju i razumijevanje poslanja Zajednice razgovori s Bratom Richardom, koji je zadužen za prijem mladih iz ovog govornog područja.

Taize 6

Posjet obitelji Tuka – Zoranu i Esmi, koji su porijeklom iz Bosne, ali su u ratnom razdoblju utočište pronašli u Taizéu i tamo ostali do danas, također je obilježio boravak u ovom malom mjestu. Dolazak na grob brata Rogea, utemeljitelja zajednice bio je jako emotivan, osobito nakon što su mladi čuli od obitelji Tuka mnoge riječi o dobročinstvima ovog brata i njegovoj nesebičnoj zauzetosti i požtrvovnosti za sve ljude. Brat Roger je nesretnim slučajem ubijen tijekom molitve 2005. godine.

20170908 135021

Osobito svečane molitve u Taizéu su petkom i subotom. Petak je obilježila molitva časnom križu, pred kojim su mladi mogli prikazati Gospodinu sve ono što ih tišti, pred čime strepe, ali i čemu se nadaju, dok su subotnjom večernjom molitvom, kojom se uz svijeće slavi Kristovo uskrsnuće, imali priliku izraziti zahvalnost Gospodinu za brojne darove. Slobodne trenutke mladi su iskoristili za posjet francuskim gradovima Clunyu i Maconu.

20170907 113929 2

Nedjeljnom euharistijom u 10 sati mladi su okrunili svoj boravak u Taizéu, te se uputili domovima noseći iskustvo koje ih je zasigurno potaknulo na promjenu i pokazalo širinu prihvaćanja svih ljudi, različitih prema pozadini koja ih određuje, ali istih u traganju za Gospodinom.

M. P.