Razmjena mladih biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije

razmjena1

Od 8.-14. listopada, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., u suradnji s katoličkom organizacijom za mlade iz Montabauera Katolische Fachstelle für Jugendarbeit (KFJ), u Sarajevu se održala interkulturalna razmjena mladih iz Njemačke i iz Bosne i Hercegovine. U sklopu partnerstva biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije, čiji počeci sežu još u rane devedesete godine prošlog stoljeća, ova razmjena mladih se uspješno realizira već nekoliko godina.

Pod vodstvom koordinatorica ovog projekta Katharine Kintz i Minje Todorović, 15 mladih je, kroz sadržajan i bogat program, radilo na upoznavanju dviju različitih kultura, te samim time i na otklanjanju predrasuda koje često jedni prema drugima stvaramo najčešće u nedostatku znanja, a ponekad i zato jer nismo dovoljno hrabri prepustiti se upoznavanju drukčijeg. Međutim, ovi mladi su bili dovoljno hrabri da svojim aktivnim sudjelovanjem stvore nova prijateljstva, lijepe uspomene, te nove ideje za budući nastavak ovog projekta razmjene.

Prvi dan programa započeo je obilaskom centralnog dijela grada, te nekih najznačajnijih mjesta koje se u Sarajevu mogu vidjeti, a koja govore mnogo o kulturi naroda Bosne i Hercegovine. Tako su sudionici zajedno obišli Aškenašku sinagogu, inače treću po veličini u Europi, a pri tom su imali i priliku saznati nešto o povijesti i običajima Jevreja – Aškenaza u Sarajevu. Potom su zajedno razgledali jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu, Sabornu crkvu, te stolnu crkvu Vrhbosanske nadbiskupije – Katedralu Srca Isusova. Posjeta ovim značajnim mjestima Sarajeva, završila se upoznavanjem poznate bosansko-hercegovačke gastronomije gdje su sudionici probali sarajevske ćevape i pitu, zbog kojih povratak u Njemačku nije bio jednostavan.

razmjena2

Osim glavnog grada, dio programa ove razmjene su bili izleti u Travnik i Fojnicu. Voditelj Regionalnog ureda za mlade u KŠC-u Petar Barbarić, u Travniku, Alen Gudalo, gostima je, kroz kratku radionicu, predstavio povijest i rad škole, ali i aktivnosti Regionalnog ureda za mlade. Ostatak dana bio je rezerviran za obilazak Elči-Ibrahim pašine medrese u Travniku, te stare gradske jezgre na vrhu koje se nalazi tvrđava, jedna od najljepših i najočuvanijih utvrda u BiH.

U Fojnici su mladi sudionici imali priliku posjetiti Franjevački samostan Duha Svetoga, kao i Muzej i suvenirnicu. Posjet se nastavio u Deževicama gdje je velečasni Marin Marić mladima pričao o čudotvornoj moći vode sa vrela Svetog Jakova Markijskog koji su imali priliku i sami vidjeti.

razmjena3

Ovo partnerstvo između biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije traje još od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, kada se u vrijeme tadašnjih ratnih događanja javila potreba za humanitarnom pomoći. Od tada pa sve do danas, biskupija Limburg uveliko podržava Vrhbosansku nadbiskupiju. Na to je sve ove mlade ljude podsjetio sam kardinal Vinko Puljić koji je svojim dolaskom na zajedničku večeru u restoran Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., ukazao na važnost nastavljanja zajedničke suradnje, ali i na jačanje partnerskog odnosa između biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije.

razmjena4

Pred sam kraj ovogodišnje razmjene, sudionici su, skupljajući dojmove, dijelili fotografije, video zapise i ideje za neka buduća druženja, te su jednoglasno zaključili da je ovaj rastanak samo jedan novi početak.

Minja Todorović