Because we care- Novi projekt Centra za mlade Ivan Pavao II.

Child safeguarding part 2 pictureBosna i Hercegovina je zemlja potpisnica Konvecije o pravima djeteta, te je potpisnica i Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe, kao i Haške konvencije o međunarodnom ostvarivanju prava za izdržavanje djeteta. Ove konvencije obavezuju sve građane Bosne i Hercegovine na poštivanje najboljeg interesa djeteta, te ponašanje u skladu s istim. U školama i drugim javnim ustanovama se zagovara poštivanje prava djece na različitosti, kao i prava djece na obrazovanje i sigurnosnu zaštitu. Svaki građanin koji je svjedok nasilja nad djecom ili ima sumnju da se vrši nasilje nad djetetom dužan je prijaviti nadležnim organima, centrima za socijalni rad.

Međutim, i pored toga, često se dešava nasilje nad djecom, kako u obitelji, tako i u školama i na drugim javnim mjestima. Također se dešava da upravo oni koji su prvi pozvani prijaviti nasilje nad djetetom, učitelji ili doktori, često zanemaruju svoje građanske dužnosti i ne prijave nasilje nad djetetom, što rezultira dugogodišnjem zlostavljanju djeteta, trajnim psihičkim i fizičkim posljedicama po dijete ili čak smrću djeteta.

Kroz svoj rad i djelatnost, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. već deset godina mladima osigurava prostor i mjesto za neprestani rast i razvoj, te priliku za razvijanje svojih sposobnosti i vještina.

Kako bi osigurali, odnosno unaprijedili zaštitu djece u aktivnostima Centra za mlade Ivan Pavao II., pored potpisanog dokumenta Politike o zaštiti djece, kroz novo osmišljeni projekt Because we care (Edukacija o zaštiti djece) s mladima želi kroz edukativne radionice raditi na mjerama zaštite, kako bi osigurali sigurniji i efikasniji rad s djecom, te razgovarati o mjerama i načinima kako djeci pružiti podršku, sigurnost i zaštitu te o svemu što može doprinijeti sprečavanju povređivanja dječjih prava, zlostavljanja i eksploatacije djece.

Ovim projektom cilj je unaprijediti znanje o tome kako prepoznati nasilje nad djetetom, te kako na najbolji mogući način pristupiti takvom djetetu, kao i koje je korake potrebno poduzeti kako bi se dijete zaštitilo.

U sklopu projekta Because we care planirano je educirati sve osobe koje na bilo koji način sudjeluju u realizaciji projektnih aktivnosti Centra za mlade Ivan Pavao II. o Konvenciji prava djeteta, kako bi osigurali smjernici za sigurniji i efikasniji rad s djecom. Također je planirano organizirati plenarno predavanje za dvije grupe koje su najodgovornije u radu s mladima, tj. djelatnici Centra za mlade Ivan Pavao II. i Vijećnici Vijeća za mlade, kao i skupina vršnjačkih edukatora, animatora instruktora.

Josip Milanović