Prijavite se: Zajedničkim snagama u borbi protiv ovisnosti!

KLIK 2Moderno vrijeme nosi nove brojne razloge zbog kojih su ovisnosti globalni problem značajno zastupljen posebno u zapadnom svijetu. Neki od razloga su upravo to što moderno vrijeme i razvoj zapadne civilizacije sa sobom nosi nove stilove i načine života. Osim toga moderno vrijeme podrazumijeva i nove trendove, promjenu sustava vrijednosti i sl.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ovisnost je psihičko, a ponekad psihičko i tjelesno stanje koje nastaje uslijed međusobnog djelovanja živog organizma i sredstva ovisnosti.
Posljednjih nekoliko godina sve više tinejdžera i mladih osoba razvija ovisnost o internetu, kao i video igricama što može postati ozbiljan problem za uspješan i produktivan život mlade osobe te briga za cijelu obitelj, što je potvrdilo više od 90% ispitanika velikog istraživanja Centra za mlade Ivan Pavao II. koje se realizirao prije pet godina na uzorku od 3 752 osobe, gdje su mladi istaknuli kako imaju problem s viškom slobodnog vremena koje ne znaju na pravi način iskoristiti nakon čega se javlja problem ovisnosti o internetu.

Nakon dobivenih rezultata, Centar za mlade Ivan Pavao II. osmislio je program za mlade, pod nazivom Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje kroz koji je prethodnih godina sudjelovalo 1 000 mladih iz 25 osnovnih i srednjih škola i župa na području Bosne i Hercegovine. Cilj projekta je upoznati mlade iz osnovnih i srednjih škola, ali i njihove roditelje o problemima i opasnostima kojima su svakodnevno izloženi kao i načinom prevencije ove vrste ovisnosti.

U tekućoj školskoj godini, projekt se planira realizirati u 10 osnovnih i srednjih škola, župa kroz tri susreta za mlade od 12 do 18 godina i jednim susretom za roditelje. Projekt se završava petodnevnim Offline kampom.

Ako želite da se projekt realizira u Vašoj školi ili župi, prijaviti se možete putem e-maila: josip.ncm@gmail.com ili putem telefona: +387 33 766 225. Kontakt osoba: Josip Milanović, projekt koordinator. 

Josip Milanović