Ne postoji kraj nego novi početak – razmišljanje uz čitanja 32. nedjelje kroz godinu

novi pocetak

Približavamo se kraju liturgijske godine. Prošlotjedni blagdani nas također upućuju na nekakav kraj. Sržna poruka misnih čitanja, ovih dana, prizivaju nam u svijest da dolazi nekakav kraj. Apostol Pavao nas poučava, za razliku od onih koji ne gaje nadu da postoji nešto nakon ovozemnog života, da ne postoji nikakav kraj, nego naprotiv novi početak.

I to ne bilo kakav novi početak, nego život vječni u zajedništvu s Bogom. Zaustavimo se na trenutak i razmislimo o ovome. Bog, koji je samo Dobro, odlučio se na suživot s nama ljudima. Koje li privilegije za nas ljude?! Ne postoji način da ljudskim riječima izrazimo ovu veličanstvenu ljubav Božju prema nama. Toliko nas ljubi da, u vječnom životu, želi biti u našoj blizini. Na taj čin se može odlučiti samo Bog u svojoj ljubavi i iz svoje ljubavi. Prispodoba koju Gospodin govori svojim učenicima upozorava nas da neki ipak neće biti u tom zajedništvu. To i jest pravi smisao pakla – biti odvojen od Boga! Hoćemo li biti u zajedništvu s Bogom ovisi o tome kako se budemo ponašali tijekom ovozemaljskog života. Da bismo se ponašali onako kako Bog očekuje od nas uvelike nam može poslužiti čitanje iz Knjige mudrosti i Psalam 63. Mudar je onaj tko gorljivo Boga traži. „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!“ Mt 7,7. Mudar je onaj koji želi provesti vječni život u zajedništvu s Bogom. Onaj tko to doista i želi Bog će mu podariti dovoljno milosti kako bi to postigao. Podarit će mu mudrost koja će ga voditi da svoj život upravlja onako kako je Bog od njega to zamislio. Mudrost je ona koja čovjeka preoblikuje. Preoblikuje nas u tolikoj mjeri da počnemo cijelim svojim životom slaviti Boga. Molimo Boga da nam podari takvu Mudrost, a kojoj je jedini izvor Bog te koja će nas preoblikovati.

Stipica Lešić, bogoslov

Prvo čitanje
Mudr 6, 12-16
Mudrost nalaze oni koji je traže.
Čitanje Knjige Mudrosti
Mudrost je sjajna i ona ne tamni: lako je vide koji je ljube i nalaze je oni koji je traže. Ona pretječe sve koji je žude i prva im se pokazuje. Tko zorom rani njoj, taj se ne muči: nalazi je gdje sjedi kraj vrata njegovih. Jer je i sama misao na nju mudrost savršena, a tko radi nje bdi, brzo je bezbrižan. Ona hodi naokolo i traži sebi dostojne; i pojavljuje im se dobrohotno na stazama i ususret im dolazi u svakoj misli.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam
Ps 63, 2-8
Pripjev:
Tebe žeđa duša moja, Gospodine, Bože moj!
O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.

U svetištu sam tebe motrio
gledajuć ti moć i slavu.
Ljubav je tvoja bolja od života,
moje će te usne slaviti.

Tako ću te slavit za života,
u tvoje ću ime ruke dizati.
Duša će mi biti kao sala i mrsa sita,
hvalit ću te kliktavim ustima.

Na postelji se tebe spominjem,
u bdjenjima noćnim mislim na tebe.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.

Drugo čitanje
1Sol 4, 13-18
Bog će one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime.
Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima
Braćo! Nećemo da budete u neznanju o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade. Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime. Ovo vam uistinu velimo po riječi Gospodnjoj: mi živi, preostali za Dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su usnuli. Jer sâm će Gospodin – na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje – sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu, a zatim ćemo mi živi, preostali, zajedno s njima biti poneseni na oblacima u susret Gospodinu, u zrak. I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom. Tješite se dakle uzajamno ovim riječima!
Riječ Gospodnja.

Evanđelje
Mt 25, 1-13
Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!
Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja. Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ’Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ’Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ’Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’ Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ’Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ’Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!«
Riječ Gospodnja.