Tranzicija studenata s invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

trans2work bannerProjekt Trans2Wor- Tranzicija studenata s invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori realizira se u tri partnerske zemlje u razdbolju od 15. listopada 2015. do 14. listopada 2018. pod vodstvom koordinatora projekta Univerziteta Makedonija u Solunu (Grčka).

Projektni konzorcij čine 23 partnera iz Europske Unije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Svrha projekta je unaprijediti kvalitete i relevantnost procesa tranzicije od visokoškolske ustanove do tržišta rada studenata s invaliditetom u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Glavni ciljevi su:
a) pripremiti i unaprijediti visokoobrazovne institucije u pogledu pružanja podrške studentima s invaliditetom u procesu tranzicije od visokoškolske ustanove do tržišta rada praćenjem standarda i politika Europske Unije;
b) povezati visoko obrazovanje s radnim okruženjem koje je prilagođeno osobama s invaliditetom;
c) prilagoditi tranzicijske mogućnosti i vještine s praksama i politikama Europske Unije; d) pripremiti poslodavce da bolje razumiju potrebe zaposlenih osoba s invaliditetom u cilju kreiranja i ponude novih radnih mjesta za ove osobe.

Projekt je podijeljen u 6 elemenata: priprema, izrada, plan kvalitete, diseminacija, eksploatacija i održivost, te upravljanje u skladu sa smjernicama poziva. Sve identificirane projektne aktivnosti u okviru tih faza su podijeljene u odgovarajuće radne pakete (Work Packages-WPs).

Special mobility strand (SMS) je projektna aktivnost koja se realizira u trećoj godini projekta. Opći cilj SMS je osnaživanje studenata s invaliditetom u procesu tranzicije s visokoškolske ustanove na tržište rada omogućavajući im stjecanje relevantnog radnog iskustva obavljanjem stručne prakse u zemljama regiona u kojima se projekt realizira.

Dana 14. studenoga 2017. objavljen je poziv studentima s invaliditetom Univerziteta u Sarajevu za mobilnost i obavljanje stručne prakse.
Poziv i informacije dostupne su na linku:
http://trans2work.eu/wp-content/uploads/2017/11/T2W.II-KONKURS.final_.pdf

UNSA team