Mi smo srednjoškolci svaki dan, čujete li nas?

Radionica u OrasjuPod geslom Mi smo srednjoškoloci svaki dan, ne samo 17. studenog. Čujete li nas? učenici Srednje strukovne škole Orašje proteklog tjedna od 13. do 17. studenog obilježili su Međunarodni dan srednjoškolaca.

U suradnji s Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, proslava Međunarodnog dana srednjoškolaca obilježena je mnogim aktivnostima u kojima su učenici dali svoj doprinos lokalnoj zajednici ali i obogatili svoje školovanje. U suradnji s nastavnim osobljem, učenici su prvi dan sudjelovali u akciji čišćenja školskog dvorišta, dok su sljedećih dana sudjelovali u posjeti Udruge djece s posebnim potrebama s kojima su razgovarali, družili se, pjevali, ali i u suradnji s Crvenim križem posjetili 13 socijalno ugroženih obitelji iz 13 mjesnih zajednica na području općine Orašje.

Pretposljednji dan akcije učenici i učenice Srednje strukovne škole Orašje zajedno s profesorima odmjerili su snage na sportskom terenu, ali i slatkim poklonom i porukom uljepšali dan posjetiteljima tržnice i trgovačkog centra u Orašju. Posljednji dan, u petak 17. studenoga kada se i obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca učenici prvih razreda imali su priliku sudjelovati na radionici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Na samom početku radionice nazočne učenike pozdravio je Josip Milanović, koordinator projekta Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje koji je učenicima i profesorima predstavio rad i djelovanje Centra za mlade Ivan Pavao II. ali i projekt Klik za zdravlje.

Mladi na radioniciŠto su to ovisnosti te kakve vrste ovisnosti postoje, kako prepoznati ovisnika i koji su koraci u prevenciji raznih vrsta ovisnosti s učenicima prvih razreda razgovarala je Jelena Grebenar, vršnjačka edukatorica Centra za mlade Ivan Pavao II.

Radionicu u ovisnostima obogatio je i grupni rad učenika koji su podijeljeni u skupine imali zadatak za samo 15 minuta osmisliti predstavu Crvenkapicu u kojoj su predstavili Crvenkapicu kao ovisnicu raznih vrsta ovisnosti koja na putu prema baki u šumi susreće razne likove koji je nagovaraju na razne poroke, ali i likove koji joj pomažu kako bi se izliječila. Osim ovog zadatka učenici su osmislili te jedni drugima predstavili i crteže ovisnika u kojima su predstavili oštećenja koja ovisnosti izazivaju na raznim dijelovima tijela, predstavili pismo mladih upućeno javnosti o problemima ovisnosti u njihovoj lokalnoj zajednici i sl.

Grupni rad ucenikaProslava Međunarodnog dana srednjoškolaca završena je i radionicom o Medijima koju je održao Tihomir Bijelić, predstavnik radio Orašja. Rezultate svih radionica učenici su predstavili jedni drugima i svim profesorima kada su i dodijeljene zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji proslave Međunarodnog dana srednjoškolaca. Također su članovi Asocijacije srednjoškolaca BiH predstavili su rezultate ankete koju su taj dan proveli među učenicima škole koji su istaknuli da je nedostatak prakse najveći problem s kojima se učenici Srednje strukovne škole iz Orašja susreću.

Josip Milanović