Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala predavanje u Centru za mlade

bwc 8U petak, 24. studenog 2017. godine, u prostorijama Nabiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. , u okviru projekta Because we care – edukacija o zaštiti djece, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, održala je predavanje za djelatnike i vršnjačke edukatore Centra za mlade te vijećnike Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, na temu Zaštita djece i Konvencija o dječjim pravima.

Gđa. Gordana je ovo autentično predavanje temeljila na svom dugogogodišnjem profesionalnom iskustvu rada s djecom, i to s onom posebno ranjivom skupinom – zlostavljanom i zanemarivanom djecom. Naime, bila je među prvima koji su 90 – tih godina u Hrvatskoj prepoznali ovu problematiku te je inicirala osnivanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, čiju vrijednost je prepoznalo i Vijeće Europe. Također je stalni sudski vještak za zlostavljanu i zanemarenu djecu i osnivačica savjetodavne linije Hrabri telefon.
bwe 10U svom izlaganju, gđa. Gordana je govorila o vrstama zlostavljanja djece (fizičkom, verbalnom, emocionalnom i seksualnom) te o tomu na koji način je moguće prepoznati dijete koje je izloženo jednom od navedenih vrsta nasilja, ali i  kako pristupiti i pomoći ugroženom djetetu. Pozivajući se na brojne primjere uočene kroz dugogodišnji rad, istaknula je da je dijete uvijek u pravu te da ne postoji opravdanje odraslih za vršenje bilo kojeg oblika zlostavljanja. Također je progovorila i o Konvenciji o pravima djeteta, u kojoj se ističe dobrobit djeteta kao prioritet te njegovo pravo na život i razvoj.
Zlostavljanje djece je stvarnost koje treba biti svjestan, te se ne smiju zatvarati oči pred ovom problematikom koja je mnogima teško razumljiva, pa čak i teško podnošljiva. Istraživanje koje je provelo Vijeće Europe pokazalo je da je 1 od 5 djece, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, pa i u Bosni i Hercegovini, izloženo jednom od oblika zlostavljanja te da je potrebno sustavno djelovati kako bi se djeci pomoglo, zaštitilo ih te im pružilo podršku u svim životnim razdobljima.
bwc 7Stoga je gđa. Gordana naglasila odgovornost svakog pojedinca za zaštitu djece te zaključila predavanje mišlju da je šutnja i bježanje od ove problematike znak podrške zlostavljačima, pozvavši nazočne da s djecom razgovaraju, uče ih dobru te im svojom zaštitom pokazuju da je svijet sigurno mjesto.
Gđa. Gordana je nazočne oduševila svojim poznavanjem problematike i odvažnošću da se usprkos brojnim vjetrenjačama bori za djecu i njihovu sigurnost, te ih svojim primjerom potaknula da se kroz svoj posao, ali i općenito u društvu, ne boje dići glas za djecu, njihovu zaštitu i pravo na zdrav rast i razvoj.

Marija Puljić