Ljepota je u različitostima – radionica u KŠC-u “Petar Barbarić” u Travniku

Predrasude radionicaU srijedu 29. studenog 2017. godine, u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku, održana je radionica u sklopu međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., u suradnji s Pravoslavnim centrom za mlade Mitropolije dabrobosanske Sv. Petar Sarajevski i Islamskom zajednicom.

Vršnjačke edukatorice Ivana Jurkić i Jelena Grebenar su tijekom radionice predstavile aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., kao i ciljeve projekta Koračajmo zajedno. Nakon toga su s mladima održale radionicu o razbijanju stereotipa i predrasuda. Kroz zanimljivu vježbu sa slikama, zajedno s mladima definirale su predrasude i stereotipe, zatim razlike između njih. Srž radionice bila je ukazati na to da svatko ima određene predrasude te da to nije strašno ukoliko smo ih svjesni i trudimo se nadići ih. Edukatorice su mladima također posvijestile potrebu prihvaćanje razlika, umjesto toga da poštovanje temeljimo samo na pronalasku sličnosti, imajući na umu da se ljepota ogleda u različitostima koje nas određuju kao individue. Prihvaćanje različitosti zapravo znači prihvaćanje osobe u cjelini – onoga što ona zapravo jeste.

Ovo je bila prva od tri radionice kroz koje će učenici KŠC-a Petar Barbarić imati priliku proći u skolopu projekta Koračajmo zajedno u ovoj školskoj godini.

Ivana Jurkić