FONDACIJA FONSS UPRILIČILA SUSRET S NOVIM STIPENDISTIMA ZA 2017/2018.

Stipendisti FONSS a 2017 18 zajednoU subotu, 2. prosinca 2017., po trinaesti puta je Fondacija za stipendiranje studenata (FONSS) iz Sarajeva svečanim činom potpisivanja podijelila stipendije za akademsku 2017/2018. Stipendiju je dobilo dvadeset i devet, a potporu devet djevojaka i mladića. Susret se odvijao u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., a započeo je edukacijom o pravima i zaštiti djece, te brizi za mlade u sklopu projekta Because we care.

Pozdravne rijeci organizatoraNakon stanke, slavljena je Sveta misa koju je predslavio vlč. Ilija Orkić uz suslavlje dr. vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade i vlč. Miroslava Ćavara. U propovijedi je bilo riječi o pripravi za došašće, potrebi marljivog učenja i ozbiljnog pripremanja za život.
Nadam se da će mnogi od vas kroz studij još više zavoljeti domovinu Bosnu i Hercegovinu, te čvršće prionuti na izgradnji i poboljšanju života ovdje. Vjerujem da vam studije nije tek priprema za odlazak u bogate zemlje zapadne Europe… Na početku došašća potpisujete Ugovor o stipendiranju. Zajedno započinjemo nešto novo. Krivo je reći: Imam pravo na stipendiju! Imaš pravo na ono što si zaslužio: zasluženu plaću, zasluženu kaznu, zasluženu mirovinu, zasluženo povjerenje! Ovdje je riječ o prilici, pružanju povjerenja, daru. Bog u tebe vjeruje, daje novu priliku. Pokazuje prečac! Daje ti se džoker! Uzdajući se u Božju pomoć i tvoju marljivost zajedno hodamo! Daje ti se vjetar u leđa. Jedan profesor je nama studentima znao reći: fakultet neće završiti samo onaj koji odustane ili ga zgazi tramvaj! Valjda vas neće pregaziti tramvaj, a za ispite je potrebno uzeti vrijeme i zbiljski se truditi, kako bi postali časni ljudi i dobri kršćani– kazao je između ostaloga, vlč. Orkić.

U trećem dijelu susreta najprije je sve nazočne pozdravila Marijana Miketek, djelatnica NCM-a i koordinatorica projekta. Ravnatelj Maršić je sve pozdravio u ime Centra za mlade, koji je domaćin i nositelj ovog projekta za stipendiranje, te ujedno logistika kroz cijelu godinu u radu FONSS-a. Potaknuo je mlade da se uključe kroz razne projekte u Centru, koji, kako je podsjetio, djeluje već više od deset godina.

Potom su se svi stipendisti predstavili, naglasivši koju godinu već primaju stipendiju i gdje i što studiraju. O pravima i dužnostima stipendista govorili su vlč. Orkić i vlč. Ćavar koji su podsjetili da je dužnost korisnika stipendija marljivo učiti, polagati ispite na vrijeme, te mjesečno volontirati deset sati i dostaviti potvrdu o volontiranju. Ujedno su pohvalili dosadašnje uredno slanje izvješća, te naglasili da se uvijek može dodatno poraditi na blagovremenom dostavljanju izvješća i potvrda.

Potpisani ugovori 2Tom prigodom predsjednik upravnog vijeća FONSS-a g. Boris Babić dodijelio je priznanja Centru za mlade i Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije za potporu u projektu 1000 Ivana i obaranje Guinniesovog rekorda – najviše osoba istog imena na jednom mjestu.

Naime, ovog ljeta se na Kupresu okupilo 2 352 Ivana, a iz Centra za mlade poslali su volontere da potpomognu susret koji je MCVN popratio medijski. U svom obraćanju g. Babić je istaknuo: Bog daje svoju pomoć ako se ne bojimo izazova! Nema predaje, a Bog daje snagu, prosvjetljenje i umnaža talente! Od sto pedeset aplikacija, mogli smo izabrati tek trideset. Ne znači da drugi nisu u potrebi, nego jednostavno činimo ono što možemo i koliko možemo, kazao je g. Babić.

Stipendisti na predavanju FonssNa kraju se pristupilo potpisivanju Ugovora, a predsjednik Babić je svakom stipendisti ponaosob čestitao, zaželjevši im puno uspjeha na obostranu radost.
FONSS postoji već trinaestu godinu, a za cilj ima pomagati talentiranim studentima slabijeg imovinskog stanja te tako potaknuti ostanak mladih Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini. Novčanom potporom olakšava im se proces studiranja, nakon kojega se pomoć nastavlja u vidu pronalaska radnih mjesta. Stipendije je do danas primilo 200 mladih, dok su neki kao stipendiju dobili smještaj u studentskom domu Ivan Merz.

Stipendisti koji su stekli uvjet za nastavak stipendije u akademskoj 2017./2018.
1. Robert Bošnjak– Globarica
2. Valentina Gluvić – Kiseljak
3. Antonia Jakić – Novi Šeher
4. Anto Jozinović – Žepče
5. Nikola Nikolić – Uskoplje
6. Danijela Udovičić – Žepče
7. Martina Zadrić – Mostar
8. Julija Matošević – Mostar
9. Petar Ivković – Tomislavgrad
10. Jelena Čičak – Kupres
11. Zoran Šarić – Livno
12. Katarina Alilović – Nova Bila
13. Mario Almaš – Sarajevo
14. Iva Maglica – Nova Bila
15. Antonija Krajinović – Čapljina
16. Franciska Deljak – Glamoč
17. Valentina Zlatić – Žepče

Novi stipendisti u akademskoj 2017./18.

1. Iva Bagarić – Kupres
2. Pavo Župarić – Kopanice
3. Blaženko Duvančić – Zavidovići
4. Davor Sekulić – Sarajevo
5. Danijela Delić – Livno
6. Helena Zeko – Uskoplje
7. Martina Vidović – Vareš
8. Darko Vrbičić – Maglaj
9. Gabrijela Šarić – Široki Brijeg
10. Žaklina Ćosić – Sivša
11. Tomislav Vrbičić – Maglaj
12. Antonija Adžić – Žepče

Studenti koji će dobiti potpore tijekom akademske 2017./18.

1. Andrea Misilo – Zenica
2. Anna Tadić – Žepče
3. Marija Tadić – Žepče
4. Ivona Lukić – Kraljeva Sutjeska
5. Ivona Pilić – Uskoplje
6. Jelena Pervan – Novi Šeher
7. Antonela Ilić – Žepče
8. Andrea Melenica – Busovača
9. Ruža Tomić – Rama Šćit

Ilija Orkić