Učenici KŠC-a Zenica: Znate li tko smo mi? Mi smo volonteri!

Ucenici KSC Zenica VolonterizamU četvrtak, 7. prosinca u prostorijama Katoličkog školskog centra sv. Pavao u Zenici uspješno su održane dvije radionice za učenike prvih razreda gimnazije o važnosti i značaju volonterskog djelovanja. Na samom početku nazočne je pozdravio Josip Milanović, projekt koordinator koji je učenicima predstavio rad i djelovanje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji već deset godina radi na promociji i popularizaciji volonterskog djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Vršnjačke edukatorice Ana Gluvić i Franka Miloloža, voditeljice radionice s učenicima su razgovarale o značaju i važnosti volonterskog djelovanja te podijelile svoja pozitivna volonterska iskustva. Da je volonterizam značaj za mlade i njihov razvoj, složili su se i gimnazijalci iz Zenice koji su kazali kako se s posebnom radošću uključuju u volonterske akcije na području Zenice nakon kojih se osjećaju sretno i ispunjeno.

Na radionici se razgovaralo i pravima i obvezama volontera, ali i razinama volontiranja, tj. o tome kako volonterski angažman svake osobe utječe na njihov osobni rast i razvoj, te kako svojim aktivizmom upravo oni pomažu u rješavanju ključnih problema bilo da je riječ o područjima pogođenim prirodnim katastrofama, obnovom i uređenjem javnih prostora i sl. Zajedno su se osvrnuli i na društveni razvoj, gdje zbog samog koncepta volontiranja kao djelatnosti koju ljudi obavljaju bez prisile, na društvenoj razini volonterski angažman doprinosi razvoju samoinicijativnosti ljudi, utječe na razvijanje pozitivnog udruživanja i sl.

Mladi iz Zenica na radioniciU drugom dijelu radionici učenici Katoličkog školskog centra sv. Pavao iz Zenice iskoristili su kako bi osmislili pjesmu o volonterizmu, pismo upućeno javnosti i sl.
U nastavku teksta pročitajte pismo koje je skupina učenika gimnazije napisala javnosti o problemu nedovoljnih volonterskih prilika, ali i neprepoznavanju važnosti i značaja volonterskog angažmana.

Grupni rad ucenikaDraga publiko. Znate li tko smo mi?
Mi smo volonteri.
Znate li koliko nas ima? Ima nas malo. I to je upravo ono što vi možete promijeniti.
Jeste li ikada nekome pomogli i ne tražili ništa zauzvrat i kako ste se tada osjećali?
Tako se mi osjećamo svaki dan.

Ovim putem želimo da se u što većem broju odazovete na naš poziv. Želimo više volonterskih prilika.
Ako želite promijeniti zajednicu u kojoj živimo na bolje, pridružite nam se u daljnjim pomaganjima i volontiranjima.

Josip Milanović