Framaši iz Domaljevca otvorili svoje srce prema ljudima u potrebi

Frama Domaljevac 1 KopirajBožićno razdoblje je razdoblje koje je omiljeno kod mladih koji se uključuju u veliki broj aktivnosti kako bi što bogatiji duhom ali i lijepim stvarima dočekali najradosniji kršćanski blagdan. Upravo tu veliku radost, žrtvu i ljubav u Božićnom razdoblju osjetili su i mladi framaši iz Domaljevca koji su nam poslali pismo koje su opisali svoju ljubav i radost koju su doživjeli kroz sve aktivnosti koje su realizirali proteklog mjeseca.
Pismo donosimo u cjelosti.

U župi svete Ane u Domaljevcu, ministrantska zajednica, liturgijska sekcija Franjevačke mladeži i članovi župnog zbora sv. Ane, pripravu za najradosniji kršćanski blagdan, Božić, započeli su na prvu nedjelju došašća, obredom blagoslova adventskog vijenca i paljenjem prve svijeće. Obred paljenja svijeća na adventskom vijencu nastavili su kroz četiri nedjelje došašća uz popratno tumačenje simbolike svake pojedine svijeće.

U svetom milosnom vremenu adventa članovi humanitarne sekcije Frame, pod naslovom Otvori srce za ljude u potrebi svake su nedjelje došašća organizirali obred paljenja svijeća na adventskom vijencu u staračkom domu Dobro srce u Domaljevcu. Također su odvojili dio svoga dragocjenog vremena volontirajući s korisnicima staračkoga doma na obostranu korist i zadovoljstvo. Družeći se kroz molitvu, pjesmu, razonodu, zabavu i igru otkrivali su da ustvari darujući drugima još više primamo. Starijim osobama su uljepšali njihove staračke dane, a svoj život obogatili dragocjenim iskustvom susreta s mudrošću koja se iskrila kroz riječi i poglede pune ljubavi i zahvalnosti.

Frama Domaljevac 2 KopirajSvete mise zornice su bile dobro posjećene, a u službi riječi su sudjelovali izmjenjujući se po tjednima. Na blagdan svetog Nikole, biskupa, pripremili su interesantan prigodni program pod geslom Život ispunjen dobrim djelima. Željeli smo najmlađim članovima naše župske zajednice što živopisnije dočarati susret sa sv. Nikolom, približiti njegovu poruku i pozvati sve prisutne biti dobri kao sveti Nikola! Članovi Franjevačke mladeži su kao i dosadašnjih godina, sudjelovali u programu Božićne čestitke Frama Angelus. S velikom radošću i oduševljenjem, ne štedeći trud i vrijeme, snimili su Božićnu čestitku za Framaše iz Tuzle. Misao vodilja je bila: Davati, raduje više nego primati! s nakanom da u svima pokrenu dobru volju kako bi nastojali u svakom danu otkrivati nove mogućnosti učiniti nešto lijepo za Onoga koji nam dolazi ususret!

Već petu godinu zaredom upriličili smo i program Ususret Božićnoj radosti pod pokroviteljstvom načelnika općine Domaljevac – Šamac. Par dana prije Božića na glavnom Trgu u Domaljevcu postavljene su velike jaslice koje su blagoslovljene uz pjesmu i bogati duhovno – kulturni sadržaj. Čitanjem meditativnog teksta Blaženi čas, pokušali smo približiti župljanima poruku Božića. Priprosta srca lakše prepoznaju i osjete gdje se nalazi Ljubav, iskusili su da za život nije potrebno materijalno bogatstvo, nego ljubav, koja povrh kruha i ruha daje toplinu blagoslova, bez kojega nitko ne može biti sretan.

Dramska sekcija Malim koracima do velikih djela u kojoj sudjeluje veliki broj ministranata i framaša uz velike blagdane pripremali su i prigodni program. Ove godine su po osmi puta prezentirali svoj rad predstavom Molitva Malenom Isusu. Nesebično su ulagali napor uvježbavajući i svladavajući zadanu građu s jednom jedinom željom da svima uljepšaju Božić te su poslali poruku prožetu božićnim duhom o pravim vrijednostima života, obiteljskog zajedništva, prijateljstva i solidarnosti. Posebno ih je razveselilo to što je predstava imala i svoj prijenos na Posavskoj televiziji.

Medijska sekcija Frame Mir i dobro snimila je emisiju pod naslovom Gospodin vam dao mir, koja je emitirana na Badnji dan u večernjem programu Radio postaje Orašje. Uputili su Božićnu poruku svim ljudima dobre volje kroz poučnu priču Sveta noć i Badnja noć. Također su imali čast i radost sudjelovati na televiziji Valentinovo i TK-Tuzla te nešto više kazati o životu i radu Frame kroz 20 godina svoga djelovanja i kako razmišljaju o smislu Božića. Radio Marija je preuzela također Božićnu poruku framaša iz Domaljevca i emitirala je u sklopu svoga Božićnog programa u jutarnjim i večernjim satima.

Frama Domaljevac 3 KopirajZa vrijeme svetih misa u Božićnom vremenu službu riječi i molitvu vjernika animirali su framaši, ministranti, čitači, župni zbor i bend mladih Fenix. Radna sekcija Moli i radi također je bila aktivna u organiziranju i pripremi Božićnog slavlja. Započeli su uređenjem jaslica i kićenjem bora u crkvi, a posebno uz svetkovinu Bogojavljenja, pripremajući dvoranu i poslužujući kod bogojavljenskog ručka za prakarature i pratitelje kod blagoslova obitelji te članove pastoralnog i ekonomskog vijeća. Ministrantima je posebni doživljaj blagoslov župnog stana, gdje borave svećenici i časne sestre. Poslije blagoslova uslijedilo je zajedničko druženje uz sokove, kolače i podjelu slatkiša što su ih svećenici dobili prigodom blagoslova obitelji.

Posebno treba istaknuti da se svake godine sve veći broj odraslih, djece i mladih s puno ljubavi i odricanja uključuje u pripremu božićnog programa, kao radosnog dara za sve župljane. Poruka Božića jest da se otvore srca susretu s Onim koji je sišao da bude S nama Bog pozivajući nas na promjenu. Spasitelj dolazi, vazda dolazi, da nas učini spremnima poći ususret jedni drugima, pružajući otvorene ruke Božjemu daru za naše bolje sutra.
Mir i dobro!

Frama Domaljevac